No amata atkāpsies Pasaules Tirdzniecības organizācijas vadītājs Azevedu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Par atkāpšanos no amata paziņojis Pasaules Tirdzniecības organizācijas (PTO) vadītājs Robertu Azevedu. Viņš savu lēmumu pamato ar personiskiem un ģimenes apstākļiem.

ĪSUMĀ:

  • Pasaules Tirdzniecības organizācijas ģenerāldirektors Azevedu priekšlaicīgi atkāpsies no amata.
  • Aiziešana no amata ir "personīgs lēmums".
  • Azevedu ar paziņojumu nācis klajā Covid-19 krīzes laikā.
  • Nekur nav pazudusi arī pret organizāciju vērstā kritika no Savienotajām Valstīm.

No amata atkāpsies Pasaules Tirdzniecības organizācijas vadītājs Azevedo
00:00 / 02:55
Lejuplādēt

Vācijas raidorganizācija "Deutche Welle" vēsta, ka amatpersonas pilnvaru termiņš beidzās pēc gada, bet viņš savu amatu pametīs jau 31. augustā. Azevedu uzsvēris, ka demisijai nav politisku iemeslu un viņa aiziešana esot organizācijas interesēs. Lēmums esot personīgs. Azevedu, kurš ģenerāldirektora amatu ieņem kopš 2013. gada, to pieņēmis kopā ar ģimeni.

Brazīlijas karjeras diplomāts ar paziņojumu par priekšlaicīgu atkāpšanos nācis klajā laikā, kad koronavīrusa pandēmija ir izraisījusi satricinājumu pasaules ekonomikā un starptautiskajā tirdzniecībā, saskaroties ar lejupslīdi, kas nav pieredzēta kopš Lielās depresijas. Pati organizācija vēstīja, ka globālā tirdzniecība, kuru jau skārušas politiskas spriedzes un neskaidrības ap "Brexit", šogad gandrīz visos reģionos piedzīvos kritumu, kas mērāms divciparu skaitlī.

Tomēr arī pati 164 locekļu lielā organizācija saskārusies ar grūtiem laikiem un jau pirms pandēmijas. To plosīja gan tirdzniecības kari, gan ASV prezidenta Donalda Trampa kritika, kurš uzstāja uz reformām organizācijā. Krīzi veicināja arī tas, ka pagājušā gada decembrī Vašingtona bloķēja tiesnešu iecelšanu Pasaules Tirdzniecības organizācijas apelācijas tiesā, kas ir augstākā juridiskā iestāde tirdzniecības strīdu izšķiršanā. Tramps, kurš iepriekš brīdināja, ka Savienotās Valstis izstāsies no organizācijas, ja tā nemainīsies, noteica, ka viņam pret Azevedu lēmumu neesot iebildumu. Tiesa, arī Japāna un Eiropas Savienība uzskata, ka organizācijā nepieciešamas reformas.

Saistībā ar kritiku par organizācijas darbību Azevedu savā paziņojumā norādīja: „Pasaules Tirdzniecības organizācija varbūt nav perfekta, taču tā ir neaizstājama. Tā ir tas, kas mūs attur no pasaules, kurā dominē džungļu likumi, vismaz attiecībā uz tirdzniecību.”

Azevedu skaidroja, ka viņa lēmums nāks par labu organizācijai un agrīna vadības maiņa palīdzētu tai stāties pretī „jaunajai realitātei pēc Covid-19”. Pēc Azevedu domām, pašreizējā aktivitātes palēnināšanās pasākumu dēļ, kas veikti Covid-19 pandēmijas ierobežošanai, ir piemērots laiks, lai meklētu viņa aizstājēju.

Organizācijas ģenerāldirektoram piekrīt arī Eiropas Savienības tirdzniecības komisārs Fils Hogans. Viņš savā paziņojumā raksta, ka ir svarīgi, lai šajā kritiskajā un neskaidrajā tirdzniecības laikā ātri tiktu izstrādāts jauns ceļš uz priekšu. Viņaprāt, tas ir tikai loģiski - īstenot pēctecības procesu jau tagad, nevis gaidīt līdz nākamajam gadam.

Nākamā organizācijas līdera atrašana bija plānota nākamgad, organizācijas 12. ministru konferencē. Daudzi novērotāji jau veic derības, ka nākamais vadītājs varētu būt kāds no Āfrikas un ne no organizācijas vidus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti