No 5. marta grants apgrozāmajiem līdzekļiem būs pieejams plašākam komersantu lokam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Grants apgrozāmajiem līdzekļiem no 5. marta būs pieejams būtiski plašākam komersantu lokam, informēja Ekonomikas ministrija (EM).

EM ir saņēmusi Eiropas Komisijas saskaņojumu par šā gada sākumā apstiprinātajiem grozījumiem atbalsta programmā granta jeb dāvinājuma saņemšanai apgrozāmajiem līdzekļiem Covid-19 skartajiem uzņēmumiem. 

Līdz ar to Valsts ieņēmumu dienests (VID) 5. martā sāks pieteikumu pieņemšanu atbalsta saņemšanai pēc precizētajiem kritērijiem, proti, atbalsts būs pieejams būtiski plašākam komersantu lokam.

Līdz ar precizētajiem kritērijiem no janvāra līdz maijam ikmēneša grantam apgrozāmo līdzekļu plūsmas krituma kompensēšanai varēs pieteikties uzņēmumi, kuru apgrozījuma kritums attiecīgajā mēnesī atbilst vienam no šādiem kritērijiem:

  • atbalsta perioda mēnesī uzņēmuma apgrozījums ir krities vismaz par 20%, salīdzinot ar vidējo apgrozījumu 2020. gada augustā, septembrī un oktobrī kopā, un kuram atbalsta perioda mēnesī apgrozījums ir krities vismaz par 30%, salīdzinot ar apgrozījumu 2019. gada vai 2020. gada attiecīgajā mēnesī;
  • reģistrēts VID kā nodokļu maksātājs pēc 2020. gada 1. janvāra un kuram atbalsta perioda mēnesī apgrozījums ir krities vismaz par 20%, salīdzinot ar vidējo apgrozījumu 2020. gada augustā, septembrī un oktobrī kopā;
  • uzsācis saimniecisko darbību pēc 2019. gada 1. janvāra un kuram atbalsta perioda mēnesī apgrozījums ir krities vismaz par 20%, salīdzinot ar vidējo apgrozījumu 2020. gada augustā, septembrī un oktobrī kopā;
  • atbalsta perioda mēnesī uzņēmuma apgrozījums ir krities vismaz par 30%, salīdzinot ar 2019. gada atbilstošo kalendāra mēnesi, un kura apgrozījums kopš 2020. gada 1. aprīļa vismaz trīs mēnešus ir pārsniedzis 10% no 2019. gada atbilstošā kalendārā mēneša apgrozījuma.

EM norādīja, ja uzņēmums šā gada janvārī un februārī nekvalificējās atbalsta saņemšanai, bet pēc precizētajiem kritērijiem tas var kvalificēties, tad uzņēmums var iesniegt iesniegumu atbalsta saņemšanai arī par janvāri un februāri (iesniegums jāiesniedz par katru mēnesi atsevišķi, apliecinot apgrozījuma kritumu attiecīgajā mēnesī).

Apgrozījuma krituma aprēķinā netiek ņemts vērā saņemtā atbalsta apmērs. Vienlaikus tas neatceļ nodokļu nomaksas un grāmatvedības kārtošanas prasības, atzīmēja EM.

Atbalsta apmērs ik mēnesi, sākot no 2021. gada 1. janvāra līdz 31. maijam, būs 60% no uzņēmuma bruto darba algas kopsummas (tai skaitā arī veiktās darba devēja valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas), par kuru samaksāti darba algas nodokļi 2020. gada augustā, septembrī un oktobrī, bet ne vairāk kā 100 000 eiro mēnesī, un ne vairāk kā 1 800 000 eiro mēnesī kopā saistītu personu grupai. 

Komersanti grantam var pieteikties katru mēnesi līdz 2021. gada 31. maijam, iesniedzot iesniegumus Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS) vēlākais līdz 15. jūnijam un iesniedzot pieteikumu par katru mēnesi atsevišķi. Atbalstu komersanti varēs izlietot no atbalsta piešķiršanas brīža, bet ne vēlāk kā 2021. gada 31. jūlija.

Atbalsta programmas kopējais finansējums ir 310,8 miljoni eiro.

Līdz šā gada 2. martam pēc 6022 iesniegumiem VID izmaksājis grantus kopumā 56 miljonu eiro apmērā. 

Apgrozāmo līdzekļu grants tiek piešķirts Covid-19 krīzes skartiem uzņēmumiem apgrozāmo līdzekļu plūsmas krituma kompensēšanai, lai pārvarētu Covid-19 infekcijas otro izplatīšanās vilni. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti