No 20. oktobra valsts atbalstu varēs saņemt arī pārtikas pārstrādes jomas eksportētāji

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Eiropas Komisija (EK) ir apstiprinājusi izmaiņas Latvijas valdības atbalsta programmā eksportējošajiem uzņēmumiem, kas ļaus valsts atbalstu līdz 800 000 eiro piešķirt arī pārtikas pārstrādes jomā strādājošiem eksportējošajiem uzņēmumiem, informēja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA).

Kritērijiem atbilstošie uzņēmumi līdz 30. oktobrim aicināti vērsties LIAA, aizpildot  elektronisko iesniegumu.

29. septembrī valdība precizēja, ka uz valsts atbalstu var pretendēt arī pārtikas pārstrādes jomā strādājošie uzņēmumi, kuri nenodarbojas ar primāro lauksaimniecību, kā arī zivju un jūras produktu pārstrādātāji.

Zivju un jūras produktu pārstrādes uzņēmumiem saskaņā ar EK nosacījumiem maksimālais atbalsts nedrīkst pārsniegt 120 000 eiro, bet pārējie eksportētāji, kuri atbilst noteiktajiem kritērijiem, var pretendēt uz atbalstu līdz 800 000 eiro.

Atbalstam aicināti pieteikties arī citās jomās strādājošie eksportējošie uzņēmumi, kuri līdz šim vēl nebija izmantojuši šo iespēju, aicina LIAA.

Saskaņā ar noteikumiem atbalstam var pieteikties eksportējošie uzņēmumi,

  • kuru preču un pakalpojumu eksporta apjoms 2019. gadā sasniedza vismaz 1 miljonu eiro,
  • kuru darbiniekiem izmaksātā mēneša vidējā bruto darba samaksa, par kuru maksāts sociālais nodoklis, 2019. gadā ir ne mazāka kā 800 eiro.

Kā papildu kritēriju vērtēs Covid-19 krīzes ietekmi uz uzņēmuma saimniecisko darbību – atbalstīs eksportējošos uzņēmumus, kuru ieņēmumi no saimnieciskās darbības Covid-19 krīzes ietekmē vienā mēnesī laika periodā no 2020. gada aprīļa līdz augustam, salīdzinot ar 2019. gada attiecīgo mēnesi, ir samazinājušies par 20%.

Kā atbalstu uzņēmumi varēs saņemt vienreizēju kompensāciju 25% apmērā no  2019. gadā nomaksātām sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām, bet ne vairāk kā 800 000  eiro (zivju un jūras produktu pārstrādātāji ne vairāk kā 120 tūkstošus eiro) vienam uzņēmumam vai saistīto uzņēmumu grupai.

Atbalsta summu saimnieciskās darbības veicējs saņems vienā maksājumā, un tā būs jāizmaksā darbinieku atalgojumam līdz 2021. gada 31. martam.

Atbalsta programmas kopējais finansējums ir 51 miljons eiro, un no 5. augusta līdz 30. septembrim tika saņemti 254 pieteikumi par 28,9 miljoniem eiro, no kuriem šobrīd jau ir izvērtēti 232 pieteikumi un uzņēmējiem izmaksāti 24,9 miljoni eiro.

Atbalstam uzņēmumi no 20. līdz 30. oktobrim var pieteikties LIAA mājaslapā, aizpildot iesnieguma veidlapu, kura kā elektroniski parakstīts dokuments jāatsūta uz e-pastu [email protected]. Pieteikumu valsts atbalsta saņemšanai var iesniegt arī ar valsts un pašvaldību vienotā portāla Latvija.lv starpniecību.

Pēc iesnieguma saņemšanas LIAA izvērtēs tajā norādīto informāciju, aptuveni mēneša laikā pieņems lēmumu par atbalsta piešķiršanu un piecu darba dienu laikā izmaksās atbalstu uz uzņēmuma norādīto kontu. Sarakstu ar uzņēmumiem, kuri saņēmuši atbalstu, LIAA publicēs savā tīmekļvietnē un nosūtīs Valsts ieņēmumu dienestam.

Detalizēti atbalsta programmas nosacījumi.  

Papildu informāciju par šo programmu var iegūt pa LIAA uzņēmēju atbalsta tālruni 68803505, rakstot uz e-pastu [email protected] vai mājas lapā www.liaa.gov.lv

LIAA veiks arī kontroles pasākumus, lai uzraudzītu uzņēmumu atbilstību atbalsta saņemšanas kritērijiem un pār finansējuma izlietojumu. Ja saņemtais atbalsts netiks izlietots darbinieku algām noteiktajā termiņā līdz 2021. gada 31. martam, tas pilnībā vai daļēji būs jāatmaksā valsts budžetā.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti