No 20. maija Rīgā jauna atkritumu izvešanas kārtība, bet jaunie līgumi - tikai 70% klientu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

No trešdienas, 20. maija, Rīgā sāks darboties jauna atkritumu izvešanas kārtība. Atkritumu apsaimniekotāji tai esot gatavi – iegādātas jaunas mašīnas, saplānoti maršruti. Savukārt liela daļa iedzīvotāju vēl nav pat pārslēguši līgumu par atkritumu izvešanu.

Rīgā no 20.maija būs jauna atkritumu apsaimniekošanas kārtība, sadalot pilsētu  četrās zonās. Katrā no tām atļauts saimniekot tikai vienam konkursa kārtībā izvēlētam komersantam.

Lai iedzīvotājiem un uzņēmumiem turpinātos atkritumu izvešana, viņiem līdz 19. maijam bija jāpārslēdz līgumi ar savas zonas apsaimniekotāju. Privātmāju iedzīvotāji tos slēdz paši, daudzdzīvokļu māju iedzīvotāju vārdā šīs formalitātes kārto ēkas apsaimniekotājs.

Taču līdz 19. maijam noslēgti bija tikai aptuveni 70% nepieciešamo līgumu.

Rīgas domes Vides pārvaldes vadītāja Evija Piņķe
00:00 / 01:00
Lejuplādēt

“Ļoti, ļoti slikti, ja tiešām palicis vēl šis darbiņš neizdarīts un līgums nav noslēgts. Protams, šis laiks diemžēl sakrita ar Covid krīzi un dažādiem ierobežojumiem, kas gan tehniski, gan prioritāšu ziņā apgrūtināja līgumu slēgšanu,” norāda Rīgas domes Vides pārvaldes priekšniece Evija Piņķe.

Komersanti gan mierina – līgumu būs iespējams noslēgt arī pēc 20. maija. Vienīgi tad jārēķinās, ka dažas dienas atkritumus neviens neizvedīs, kamēr tiek noformēti dokumenti un loģistikas maršruti.

Bez līguma atkritumus būs iespējams izvest tikai pēc īpaša pasūtījuma par lielāku maksu.

Drošības pasākumu dēļ līgumu iespējams noslēgt arī attālināti – caur internetu vai pa pastu.

“Noslēgto līgumu procents ir pietiekami augsts, bet gribētos vēlreiz uzsvērt – rītdien jau ir 20. maijs. Teikt “neatlieciet uz pēdējo brīdi” jau ir par vēlu. Pēdējais brīdis jau ir iestājies. Bet tomēr ir jāslēdz atkritumu līgumi. Jo tas ir vienīgais tiesiskais, juridiskais pamatojums mums kā operatoram sniegt pakalpojumu,” saka SIA “Clean R” izpilddirektors Valērijs Stankēvičs.

“Tiem privātmāju īpašniekiem un juridiskajām personām, kas nav noslēguši atkritumu apsaimniekošanas līgumu, jāvēršas vai nu mūsu mājaslapā, vai arī mūsu klientu apkalpošanas centrā Teikā un jānoslēdz atkritumu apsaimniekošanas līgums, lai mēs zinātu, kur atrodas atkritumu apsaimniekošanai paredzētais konteiners,” norāda SIA “Eco Baltia grupa” valdes priekšsēdētājs Māris Simanovičs.

“Pēdējās dienās, kas tagad ir, klienti ir diezgan aktivizējušies gan juridiskajā, gan privātajā sadaļā. Statistika šobrīd mainās ik pa pāris stundām,” stāsta “Lautus vide” valdes loceklis Jurģis Ugors.

Ar līgumu slēgšanu kavējas arī pašvaldības uzņēmums “Rīgas namu pārvaldnieks”, kurš apsaimnieko vairāk nekā 4200 ēkas Rīgā.

Uzņēmums tikai nesen parakstījis līgumu ar “Lautus vide” un 19. maijā noslēdza arī ar “Eco Baltia vide”, bet ar uzņēmumu “Clean-R” joprojām turpinās diskusija par juridiskām detaļām. “Rīgas namu pārvaldnieks” gan sola – pat gadījumā, ja sarunas par līgumu ieilgs, atkritumi visiem klientiem tikšot izvesti.

KONTEKSTS:

Strīdi par atkritumu apsaimniekošanu pilsētā kļuva par iemeslu valdības lēmumam rosināt Rīgas domes atlaišanu. Strīdi sākās, kad Rīgas dome nolēma uz nākamajiem 20 gadiem visu atkritumu apsaimniekošanu uzticēt vienam operatoram – vairāku uzņēmumu izveidotajai akciju sabiedrībai "Tīrīga". Taču Konkurences padome liedza "Tīrīgai" pagaidām sākt darbus Rīgā. Padome lika pagaidām turpināt līgumu ar līdzšinējiem atkritumu izvedējiem, bet valdība akceptēja par ārkārtējās situācijas izsludināšanu Rīgā, kuru decembrī pagarināja vēlreiz – līdz marta vidum. 

Rīgas dome un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija tikai 5. martā vienojās par atkritumu apsaimniekošanas noteikumu precizēšanu, lai atkritumu apsaimniekošana varētu atgriezties ierastajās sliedēs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti