No 1. jūlija Valmierā, Aizkrauklē, Ķekavā un citviet Latvijā saruks siltumenerģijas tarifs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) apstiprinājusi zemākus siltumenerģijas tarifus vairākiem siltumenerģijas uzņēmumiem Latvijā. Šogad no 1. jūlija vairākās Latvijas apdzīvotās vietās gaidāmas zemākas izmaksas par siltumenerģiju, ko, piemēram, vasaras mēnešos izmanto ūdens uzsildīšanai, informēja SPRK.

Siltumenerģijas tarifi siltumapgādes uzņēmumiem samazinājušies saistībā ar dabasgāzes sadales tarifu izmaiņām. Daļai uzņēmumu papildus efektu sniedz dabasgāzes cenas samazinājums, jo pārslēgti jauni dabasgāzes līgumi vai samazinājusies iepirktās siltumenerģijas cena. Tā rezultātā pašu noteiktie siltumapgādes pakalpojumu tarifi gala lietotājiem no šā gada 1. jūlija būs šādi:

  • SIA "Valmieras ūdens" – 51,64 eiro/megavatstundu (MWh) jeb par 1,7% zemāks;
  • SIA "Vilkme" (Mucenieki) – 48,86 eiro/MWh jeb par 0,3% zemāks;
  • SIA "Ķekavas nami" – 39,64 eiro/MWh jeb par 0,6% zemāks;
  • SIA “Aizkraukles siltums” – 43,55 eiro/MWh jeb par 1,2% zemāks;
  • SIA "Olaines ūdens un siltums" (Olaine, Pārolaine) – 41,69 eiro/MWh jeb par 0,2% zemāks;
  • SIA “Ozolnieku KSDU” (Ozolnieku ciemā) – 56,52 EUR/MWh jeb par 0,07 % zemāks
  • SIA "Ozolnieku KSDU" (Branku ciemā) – 49,53 eiro/MWh jeb par 0,16% zemāks
  • SIA "Ozolnieku KSDU" (Ānes ciemā) – 52,24 eiro/MWh jeb par 0,36% zemāks.

Savukārt no 1. jūlija siltumenerģijas ražošanas tarifi būs šādi:

  • SIA "Valmieras enerģija" – 34,86 eiro/MWh jeb par 2,5% zemāks.
  • SIA "Rēzeknes siltumtīkli"– koģenerācijas stacijā Atbrīvošanas alejā – 28,33 eiro/MWh, bet Rīgas ielā 1/N. Rancāna ielā – 26,18 eiro/MWh, kas ir par 0,3% zemāks nekā šobrīd.

"No 1. jūlija stājas spēkā jaunie dabasgāzes sadales tarifi, kuru rezultātā regulētie siltumapgādes uzņēmumi pārskata savus tarifus. Paralēli arī šobrīd noris aktīvs jaunu kurināmā līgumu noslēgšanas posms. Komersantiem, kam esam piešķīruši atļaujas, jāņem vērā, ka, ja dabasgāzes cena ar sistēmas pakalpojumiem ir zemāka, uzņēmumam ir pienākums atbilstoši samazināt arī tarifu lietotājiem," skaidroja SPRK pārstāve Līga Kurevska.

Siltumenerģijas lietotāji par patērēto siltumenerģiju norēķinās atbilstoši gala tarifiem, savukārt ražošanas tarifa apmērs nosaka to, cik iepirktā siltumenerģija izmaksā siltumapgādes uzņēmumam, kas tālāk to piegādā patērētājiem (gala lietotājiem).

Šogad maija beigās SPRK ar pašu noteikto siltumenerģijas ražošanas tarifu projekta aprēķinu un pamatojumu vērsās divi siltumenerģijas ražošanas uzņēmumi un seši uzņēmumi, kas nodrošina siltumapgādi lietotājiem. SPRK, izvērtējot uzņēmumu iesniegtos tarifa aprēķinus un to pamatojumus, secināja, ka noteiktie siltumenerģijas ražošanas un apgādes pakalpojumi tarifi ir pamatoti un atbilst SPRK metodikai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti