Dienas ziņas

E. Levits: Kanāda varētu palikt Latvijā arī pēc 2023

Dienas ziņas

VK: trūkumi speciālajā izglītībā jānovērš steidzami

Visi ārpus ES sūtījumi būs jādeklarē

No 1. jūlija būs jādeklarē arī saņemtās dāvanas no valstīm ārpus ES

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Pavisam drīz stāsies spēkā ievērojamas izmaiņas, kuras jutīs jebkurš, saņemot sūtījumus no valstīm ārpus Eiropas Savienības (ES). Pilnīgi visi sūtījumi, pat vismazākie no internetveikaliem, būs jādeklarē un par tiem jāmaksā pievienotās vērtības nodoklis (PVN). Tāpat būs jādeklarē arī dāvanas. To vērtībai pārsniedzot 45 eiro, būs jāmaksā arī nodoklis.

Līdz šim, pasūtot preces internetā, piemēram, no Ķīnas, tas nebija jādara. Un arī precēm, kuru vērība nepārsniedza 22 eiro vērtību, nodoklis nebija jāmaksā. Taču turpmāk, saņemot paciņu no tālienes, nodoklis būs jāmaksā jebkurā gadījumā, tāpat paciņa būs arī jādeklarē.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitošanas metodikas daļas vadītāja Irēna Knoka atzina: "Nodoklis varbūt par tik mazas vērtības sūtījumu nav liels, bet deklarēšana – tās jau ir formalitātes, kas tomēr apgrūtina ikvienu saņēmēju."

"Šīs izmaiņas ir nepieciešamas, jo parastie veikali, iegādājoties preces, maksā gan muitas nodokli, gan pievienotās vērtības nodokli. Un, pieaugot interneta veikalu apjomiem, diemžēl pārējie tirgotāji cieš zaudējumus," viņa paskaidroja.

PVN tiks piemērots gan pašai precei, gan piegādes izmaksām. Taču par dāvanām vērtībā līdz 45 eiro nodoklis nebūs jāmaksā, tomēr sūtījums tāpat būs jādeklarē.

Knoka pauda: "Nepatīkamā ziņa ir tā, ka jādeklarē būs arī dāvanas."

VID norādīja, ka varbūt sākotnēji tas nešķiet tik vienkārši, kā varētu vēlēties, bet prasības ir vienādas visā ES un tās ir jāizpilda.

Sūtījumiem, kuru vērtība pārsniegs 150 eiro, līdz ar PVN būs jāmaksā arī muitas nodoklis.

Visu sūtījumu deklarāciju muitā kā atsevišķu maksas pakalpojumu piedāvās "Latvijas pasts". Tomēr Latvija ir viena no retajām valstīm, kur deklarēt sūtījumus varēs arī pats VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā.

Tikmēr saņemot sūtījumus no ES valstīm, gluži kā līdz šim nedz PVN, nedz muitas nodoklis nebūs jāmaksā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti