Nīderlandes tiesa atzīst «Uber» braucējus par uzņēmuma darbiniekiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Amerikāņu tehnoloģiju kompānija “Uber” zaudējusi tiesā par to, vai tās autovadītāji, kas pārvadā pasažierus, ir uzskatāmi par pastāvīgiem uzņēmuma darbiniekiem. Nīderlandes tiesa spriedusi, ka šoferiem pienākas tādas pašas tiesības, kā Nīderlandē strādājošajiem taksometru vadītājiem. “Uber” gan paziņojusi, ka spriedumam nepiekrīt un to pārsūdzēs.

“Uber” ir viena no pasaulē pazīstamākajām kopbraukšanas jeb braucienu dalīšanas pakalpojumu nodrošinātājām.

Uzņēmums apgalvo, ka tas vienkārši nodrošina platformu, lai savestu kopā pakalpojuma sniedzējus (autovadītājus) ar klientiem.

Taču Amsterdamas tiesa nolēmusi, ka uz kompānijas labā strādājošajiem šoferiem ir jāatiecina Nīderlandes taksometru vadītāju kolektīvā darba līguma noteikumi, kas paredz arī dažādas sociālās garantijas, piemēram, minimālo algu.

Nīderlandes strādājošo organizācija šādu spriedumu sauc par nozīmīgu uzvaru tiem, kuri cīnās par savām tiesībām, piemēram, saņemt atbalstu slimības vai atlaišanas gadījumā.

Tiesa arī uzdevusi “Uber” samaksāt 50 000 eiro lielu soda naudu par kolektīvā līguma noteikumu neievērošanu.

“Uber” sola spriedumu pārsūdzēt, paužot pārliecību, ka tiek nodarīts kaitējums kompānijas īslaicīgo līgumu ekonomikas modelim, turklāt lielākā daļa šoferu vēloties saglabāt savu neatkarību.

“Autovadītāji nevēlas atteikties no savas brīvības un tiesībām izlemt, vai, kad un kur strādāt,” apgalvo “Uber” pārstāvis Maurics Šēnfelds.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti