Eiro fokusā

Sarūk kravu apjoms. Tas ietekmē lielos uzņēmumus un Latvijas ekonomiku kopumā

Eiro fokusā

Latvija iesaistās pārrobežu projektā "Digibest", lai vairotu uzņēmēju digitālās prasmes

Nīcgalē plānota jauna kūdras produktu ražotne

Nīcgalē plānots būvēt 5 miljonus eiro vērtu kūdras produktu ražotni

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Daugavpils novada Nīcgales pagasta purvs ir viena no lielākajām kūdras ieguves vietām valstī. Pērn tajā uzņēmums SIA "Laflora", apsaimniekojot ap 300 hektāru teritorijas, ieguva ap 100 000 kubikmetru kūdras. Uzņēmuma plānos uzbūvēt kūdras produktu ražotni, investējot 5 miljonus eiro, dubultot kūdras ieguves apjomus un izveidot 25 jaunas darbavietas. 

Līdz ar pavasari, kad var atsākties zemes darbi, rosība notiek arī purvos. Daugavpils novada Nīcgales purvā, kuru apsaimnieko "Laflora", sākas kūdras ieguves sagataves darbi, stāstīja Nīcgales purva vadītāja Daiga Korkla.

Šobrīd kūdras ieguves lauki Nīcgales purvā plešas 300 hektāros. Uzņēmumam  "Laflora" ir  ieceres kūdras ieguves platības palielināt vēl vairāk, jo potenciāls tam ir,  apliecināja SIA "Laflora" valdes priekšsēdētājs Uldis Ameriks.

"Mēs strādājam šeit jau no deviņdesmito gadu beigām. Šajā purvā redzam nākotni, jo resurss ir labs un tas ir jāizmanto.

Latgales reģions ir tas, kur ir vislielākie kūdras resursi Latvijā un kas vismazāk tiek izmantoti," klāstīja Ameriks.

Šobrīd vidēji gadā uzņēmums iegūst ap 100 000 kubikmetru kūdras, bet tā plānos ir tuvāko gadu laikā kūdras ieguves apjomus dubultot. Pieaugot kūdras ieguves apjomiem Nīcgalē, lietderīgāk ir uz vietas – līdzās kūdras ieguves vietai turpat Nīcgalē - būvēt jaunu pārstādes ražotni, sacīja "Laflora" pārstāvji. Patlaban visa Nīcgales purvā iegūtā kūdra nonāk uzņēmuma pārstrādes ražotnē Jelgavas novadā.

"Vest no Nīcgales uz Jelgavu, kas ir pāri 200 kilometriem, tās ir gan transporta izmaksas, gan arī transporta radīto oglekļa dioksīda piesārņojums.

Ražojot uz vietas, mēs varētu nodrošināt gan eksportu no Nīcgales, gan arī nodrošināt vietējās stādu audzētavas ar augstvērtīgiem substrātiem.

Uzņēmuma  plānos ir arī jaunu, inovatīvu produktu attīstīšana un ražošana, kas varētu būt celtniecībā pielietojamas kūdras krāsas un kūdras špaktelēšanas masas. Lai būtu šī kūdras alternatīvā pielietošana,” skaidroja Ameriks.

Līdz šim uzņēmuma "Laflora" kopējās investīcijas kūdras ieguves teritorijas izveidē un paplašināšanā Nīcgales purvā sasniedz 1,73 miljonus eiro. Savukārt jaunajā kūdras produktu ražotnē uzņēmums plāno  ieguldīt vēl aptuveni 5 miljonus eiro. Turklāt tas nozīmētu arī radīt papildu jaunas 25 darbavietas līdztekus jau esošajām, kas vidēji gadā ir ap 50. "Laflora" arī cer uz atbalstu kūdras pārstrādei.

Nīcgales purvā kūdras, pēc speciālistu aplēsēm, varētu pietikt vēl vismaz 40 gadiem, bet jaunā pārstrādes ražotne, ko paredzēts uzbūvēt līdz 2022. gadam, ļautu kūdras resursus piesaistīt arī no citām apkaimes kūdras ieguves vietām,  veicinot  eksportspējīgas produkcijas radīšanu uz vietas Latgales reģionā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti