Ārpus Rīgas

''Rīgas Dzirnavnieks'' direktore Anita Skudra par šī gada graudu ražu

Ārpus Rīgas

Avīzes "Zemgales Ziņas" galvenā redaktore par Jelgavas maģistrāles rekonstrukcijas līgumu

Nīcas novadā tapusi jauna siera ražotne "Nīcas siers"

Nīcas novadā sāk siet sieru ar «pievienoto vērtību»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Nīcas novadā, saņemot Eiropas Savienības (ES) līdzfinansējumu un īstenojot biedrības „Liepājas rajona partnerība” projektu, izveidots uzņēmums „Nīcas siers”. Izmēros nelielā ražotne tapusi zemnieku saimniecības paspārnē, kas nodarbojas ar piena lopkopību. Jaunais siera ražotājs ir sava ceļa sākumā un ļaujas eksperimentiem.

Viss sākās ar ideju, saka viens no projekta īstenotājiem un ražotnes „Nīcas siers” izveidotājiem Mārtiņš Sīlis. Tā radusies ne bez pamata. Turklāt konsultējoties ar citiem siera ražotājiem Latvijā.

„Manai sievai krustvecākiem ir liela piena ferma. Man vienmēr ir licies, ka Latvijas zemniekiem pienam ir jāpievieno vērtība,” stāsta Sīlis. “Pienam tas noteikti ir siers.  Tas var stāvēt gadu un ilgāk, arī garšas īpašības ir no viens līdz miljonam.

Jo vairāk pētām, jo vairāk saprotam, ka siera pasaule ir ļoti plaša. Latvijā mēs visi esam iesācēji,”

klāsta Sīlis.

No idejas par pienu ar pievienoto vērtību tagad Nīcā jau darbojas neliela siera ražotne, kur sarūpētas visas nepieciešamās lietas, kas vajadzīgas piena pārtapšanai. „Iegādājamies gatavo komplektu. Dārgākais ir siera katls, lai var ražot dažādus sierus,  tad seko siera vanna, kur izlaiž „sierekli”, kad tas ir gatavs, tad ir siera formas un prese. Pēdējā ir siera sālīšanas vanna. Izremontējām arī telpas. Priekšrocība ir tā, ka siera ražotne atrodas metra attālumā no piena iegūšanas vietas,” atzīmē Sīlis.

Siera ražotnē rosās Pēteris Mikulaņecs, kuram jau bijusi pieredze siera ražošanā. Tagad atliek tikai eksperimentēt un ļauties siera ražošanas izaicinājumiem. Viens no pirmajiem un jau novērtētājiem produktiem ir svaigais siers, kas atgādina itāļu mocarellu. Taču siera nogatavināšanas telpā atrodami arī sieri ar ķimenēm, amoliņu un citi.

„Te ir piparu maisījums… zaļie, baltie, sarkanie, melnie. Ir jādomā visu laiku līdzi, ko varētu uzlabot, darīt labāk.

Francijā vai Itālijā šķirnes ir tūkstošiem, cilvēki jau to nezina, kamēr paši nav tur aizbraukuši,” stāsta Mikulaņecs.

Ražotne ''Nīcas siers'' tapusi sadarbībā ar biedrību „Liepājas rajona partnerība” un piesaistot ES līdzfinansējumu 70% apmērā. Šoreiz atbalsts saņemts, izveidojot jaunu uzņēmumu, kas uzsāk ražošanu no vietējiem produktiem.

„Nīcas pusē mums nav citu projektu, kas vērsti uz ražošanu, bet modē ir zefīri un tādas lietas, tāpēc mums ir šādi projekti Grobiņā, Rucavā un Aizputē. Mēs priecājamies par katru projektu, kas rada jaunas darbavietas un veicina vietējā projekta popularizēšanu,” norāda biedrības “Liepājas rajona partnerība” Inita Ate.

Nīcas siers šobrīd nav veikala produkts, tāpēc nonāk vietējos tirdziņos un apkārtnes restorānos, iespējams, nākotnē tas aizceļos arī līdz galvaspilsētai. Jaunie siera ražotāji ir apņēmības pilni turpināt atklāt siera noslēpumus un radīt lauku pienam pievienoto vērtību. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti