«Nestrādāsiet jūs, strādās ķīnieši!» – darbinieki vēstulēs stāsta par aplokšņu algām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

“Aizliegtais paņēmiens” savā profilā sociālajā tīklā “Facebook” un e-pastā saņēma vairāk nekā 100 vēstuļu par aplokšņu algām, kurās minēti gan fakti un firmu nosaukumi, kurus raidījums gan neminēs, bet šo informāciju nodos Valsts ieņēmumu dienesta (VID) rīcībā.

Vēstules stāsta gan par to, kā tieši maksā algas, kāda ir uzņēmēju attieksme pret darbiniekiem un strādnieku samierināšanās.

Vēstules par sabiedriskās ēdināšanas jomu:

 “Šis uzņēmums aploksnēs maksā lielāko algas daļu, oficiāli bieži vien maksājot daļu no minimālās vispār! Mana tuva radiniece tur nostrādāja teju 12 gadus (smieklīgi - arī par trauku mazgātāju). Oficiāli viņa pēdējos gadus strādāja uz pusslodzi no minimālās algas! Realitātē kafejnīcas un gaļas nodaļas strādā vismaz 12h dienā! Nemaz negribas minēt, ka darbiniekiem nav ne reālu atvaļinājumu (izmaksā kompensācijas, atvaļinājums ir tikai "uz papīra"), ne citu sociālu papildinājumu.”

“Restorāns “xxxx”. Līgumā stundas likme 2,5 eiro, bet faktiskā - 4 eiro stundā un vairāk. Rēķiniem taisa ap 70% atlaidi. Darbinieki tiek terorizēti, ja netaisīs atlaidi, nebūs algas. Šis restorāns nomainījis SIA nodokļu parādu dēļ.”

 “Noslēgumam citāts no darba sapulces: "Nestrādāsiet jūs, strādās ķīnieši!"

Par tirdzniecības jomu:

“Dabūju tirgot ledusskapjus. [..] Par algu, ja strādā mazāk par 3 mēnešiem, tad saņem to pašu, kas minēts līgumā, toties, ja esi darba attiecībās vairāk par trim, notiek algas piemaksa aploksnē kopā ar bonusu, kas tiek rēķināts no individuāli pārdotā apjoma.”

"Piekopj līdzīgus paņēmienus, teju minimālā oficiālā alga, neatkarīgi no tā, kādu amatu ieņem, pārējais tiek skaitīts "darba kontā". Ja vēlies tikt pie neoficiālās agas daļas, jāiet pakaļ uz ofisu, vai vecākais pārdevējs taisa “inkasāciju” veikalā. (..) Par to, cik saņem, neviens nedrīkst darbā runāt, jo visur saliktas novērošanas kameras un ir cilvēki, kas pēc tam tikuši izsaukti uz “sarunu”."

Par kokapstrādes jomu:

“Darba devējs maksā aplokšņu algas saviem darbiniekiem un nodarbina nelegāli darbiniekus (pensionārus), tikmēr paši brauc ar glaunām mašīnām, un peļņā saņem gadā ap 1 miljonu eiro. Un tas viss pateicoties darbinieku iecietībai, kas nesaņem pilnu algu uz bankas konta, bet daļu saņem aploksnē, tātad nemaksā nodokļus un sociālās garantijas par visu algu. Ražošanas un instrumentu asināšanas cehā strādā visvairāk darbinieku - ap 30-40 cilvēki, darbs 2 maiņās. Šiem visiem darbiniekiem alga tiek maksāta divās daļās, viena daļa uz konta, otra daļa aploksnē. Katra darbinieka aplokšņu algas apmērs ir salīgts atsevišķi, man personīgi tas ir ap 30%.”

Optikas saloni:

“Vēl viens lauciņš, kur vajadzētu iesūtīt "savējo", ir optikas ķēdes!! (...) Biju uz darba interviju uzņēmumā. Tur pārrunu laikā visnotaļ klaji pateica, ka daļa algas būs caur aploksni. Jautāja, vai būšu tā ar mieru.''

Par sporta zālēm:

“Vai zinājāt, ka sporta/fitnesa zāles apiet nodokļus? Viņi piedāvā maksāt biedra naudu, nevis sniegt pakalpojumu. No biedra naudas nav jāmaksā nodoklis, bet sniedzot pakalpojumu “fitnesa zāles apmeklējums” ir.''

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti