Eiro fokusā

“Tallink” līniju uz Stokholmu šogad neplāno atjaunot; cerības ir uz Rīga-Helsinki maršrutu

Eiro fokusā

Sievietes vēl var paspēt pieteikties stipendiju programmai "She Goes Tech"

Nesteidzīgi un ar piesardzību pēc dīkstāves durvis vaļā ver āra terases Latgalē

Nesteidzīgi un ar piesardzību pēc dīkstāves durvis vaļā ver āra terases Latgalē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Mainīgie un pārsvarā vējainie, vēsie un lietainie laika apstākļi, kā arī neskaidrība par valdības lēmumiem Covid-19 ierobežojumu ziņā ir galvenie iemesli, kāpēc ēdināšanas uzņēmumi – kafejnīcas, restorāni un krogi Latgalē ietur nogaidošu pozīciju. Atšķiras arī situācija pilsētā un laukos – ceļmalas krogos.

Iespēju pasēdēt āra krodziņos, to terasēs labprāt izmanto Daugavpils iedzīvotāji. Un par to priecīgi ir arī ēdināšanas uzņēmumi.

"Prieks, ka esam atvērušies, varam beidzot normāli apkalpot cilvēkus. Cilvēki var pasēdēt terasēs, baudīt šo laiku, aprunāties. Cilvēku ir daudz. Īpaši vakaros cilvēku ir ļoti daudz, nāk arī ģimenes ar bērniem," stāstīja kafejnīcas "Ezītis miglā" bārmene Svetlana.

Āra terasi atvērusi arī kafejnīca "Luna Cafe", arī te ap pusdienlaiku visi galdiņi jau aizņemti. Abas šīs kafejnīcas uz līdzņemšanu strādāja arī pandēmijas laikā. Tagad ir citādāk, un joprojām ir arī ierobežojumi, kas jāievēro un ir neskaidrība par nākotni," stāstīja uzņēmuma līdzīpašnieks Jevģēnijs Šeršņovs.

"Ierobežojumi ar diviem metriem joprojām pastāv, tāpēc galdiņu skaits ir ierobežots. Mēs strādājām arī iepriekš, bet tagad varam uzņemt arī viesus.

Vietas nav daudz. Bet cilvēki nāk, sēž un izbauda šo brīvību. Arī laiks ir silts. Taču saslimstības līmenis pieaug, un valdība atkal var lemt par kārtējiem ierobežojumiem.

Mēs skatīsimies, gaidīsim lēmumus, bet mēs jau strādājam arī uz piegādēm (..)," teica Šeršņovs.

Ir cerības tagad kaut nedaudz finansiāli atgūties no Covid-19 laika ierobežojumiem, kas uzņēmumam bija ar finansiālo kritumu un atstāja  savu robu budžetā. "Mums finansiālais [apgrozījuma] kritums šajā laikā bija pāri par 50%," piebilda "Luna Cafe" līdzīpašnieks.

Ārpus pilsētas situācija ar āra terašu atklāšanu ir nogaidošāka. Sventē ceļmalas kafejnīcā "Rudzupuķes" galdiņus ārā izlikuši jau ar 7. maiju. Taču klientu faktiski nav, stāstīja saimniece Inga Čazova. Durvis šī kafejnīca nav vērusi ciet arī pandēmijas laikos, pielāgojusies, un tas nebija viegli, atzina Čazova.

"Bija ļoti grūti. Tāpēc mēs sākām tajā laikā vairāk cept bulciņas un cepumus. Jo mūsu klientu mentalitāte nav pielāgota līdzņemšanai.

Cilvēki iet uz kafejnīcu, lai pasēdētu, nevis, lai ņemtu ēdienu līdzi. Tāpēc kafija, tēja, picas, bulciņas, cepumi bija tas mūsu piedāvājums," stāstīja Čazova.

Ceļmalu krogiem ir savs klientu loks, un tas ir savādāk nekā pilsētā, stāstīja Jānis Melnis, "Baltā kroga" saimnieks Naujenes pagastā. Te valda klusums un āra terase vēl tikai tiek gatavota. "(..) To iespaidoja laika apstākļi, nebija pārliecības arī par lēmumiem. Atļāva Saeima, bet ministri savu viedokli nebija pauduši. Arī saslimšanas līmenis ir diezgan augsts, pastāv risks, ka mēs iepērkam preci, produkciju, un mūs atkal aiztaisa ciet. Bet tie ir naudas ieguldījumi, un, ja aizver mūs ciet, tie ir atkal zaudējumi."

Strādāt vēlme liela, bet neziņa par nākotni to bremzē, sacīja "Baltā kroga saimnieks. "Cerība ir palikt uz ūdens. Par peļņu pagaidām cerību nav. Tas pārsvarā saistīts ar pasūtījumiem, pasākumiem – ja tie atkrīt, mēs esam neziņā par stāvokli,  kas būs. (..) Sākotnēji vērsim vaļā 10 āra galdiņus, pa 4 cilvēkiem pie galda. Par speciālu piedāvājumu domāsim, skatīsimies, kādi mums būs viesi. Ja tie būs kā pagājušogad – rīdzinieki, tad domāsim par Latgales virtuvi, jo pēc tā viņi pie mums arī brauc."

Kā veiksies ar āra terašu darbību, rādīs laiks. Un to ietekmēs gan saslimstības līmenis, gan valdības lēmumi, gan arī laika apstākļi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti