Nespējot atmaksāt parādsaistības, Puertoriko piedzīvo maksātnespēju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

ASV valdījumā esošā Puertoriko sala piedzīvojusi tehnisko defoltu jeb maksātnespēju. Tas noticis pēc valdības nespējas atmaksāt savas vairāk nekā 50 miljonus dolāru lielās parādsaistības par Sabiedrisko finanšu korporācijas akcijām. Opozīcijas politiķi norāda, ka notikušajā ir vainojama Puertoriko valdība, kas nav ieklausījusies finanšu ekspertu ieteikumos valsts ekonomikas uzlabošanai.

Kamēr Eiropas Savienības uzmanības centrā pēdējo mēnešu laikā atradusies Grieķija un tās ekonomiskās problēmas, citur pasaulē daudz mazāka uzmanība pievērsta nelielajai Puertoriko salai, kuras ekonomiskās grūtības šajās dienās sasniegušas savu kulmināciju. Jau pirms vairākiem mēnešiem valsts gubernators Alehandro Garsija Padilla biedēja investorus, ka valsts nebūs spējīga atmaksāt savas saistības, pieprasot parādu restrukturizāciju. Taču kreditori šādai taktikai nepakļāvās, un ASV valdījumā esošā Puertoriko šajās dienās faktiski piedzīvojusi tehnisko defoltu, jo valdība nav spējusi apmaksāt savas parādsaistības vairāk nekā 50 miljonu dolāru vērtībā.

No 58 miljoniem dolāru Puertoriko valdība bijusi spējīga samaksāt vien 628 tūkstošus, atzīstot, ka atlikušās summas tai vienkārši nav.

Par spīti valdības apgalvojumiem, ka nepilno maksājumu nedrīkst uzskatīt par tehnisko defoltu, pretējās domās ir starptautiskā kredītreitingu aģentūra „Moody’s” un citas finanšu institūcijas.

Kā norāda britu raidabiedrība BBC, nopietnas ekonomiskās problēmas salā aizsākās jau 2006.gadā, kad tika atceltas uzņēmuma ienākumu nodokļu brīvdienas. Šāds lēmums noveda pie Puertoriko ekonomikas nonākšanas recesijā un valsts parādu straujā kāpumā. Nepilnu desmit gadu laikā valsts parāds ir sasniedzis 72 miljardus dolāru, un eksperti uzskata, ka šo summu atmaksāt nav iespējams.

Jaunākās ekonomiskās prognozes liecina, ka arī šajā gadā valsts ekonomika samazināsies aptuveni par vienu procentu, bezdarba līmenim atrodoties aptuveni 13% robežās, turklāt arvien vairāk gados jaunu un izglītotu puertorikāņu dodas darba meklējumos uz ASV austrumu piekrasti.

Aplēses liecina, ka ik gadu Puertoriko zaudē aptuveni vienu procentu no iedzīvotājiem jeb aptuveni 30 tūkstošus.

Savukārt atlikušajiem, gados vecākajiem iedzīvotājiem nākas saskarties ar nopietnām grūtībām, jo gandrīz puse no salas iedzīvotājiem saņem pārtikas talonus.

Kā uzskata vienīgais Puertoriko pārstāvis ASV kongresā bez balsstiesībām Pedro Pierluisi, par radušos situāciju ir jāuzņemas atbildība esošajai valdībai: „Par spīti tam, ka Puertoriko konstitūcija negarantē šāda maksājuma veikšanu, valdībai ir vismaz morāls pienākums pildīt savas saistības, jo uz spēles ir likts mūsu vārds un mūsu kredītspēja. Finansējums bija pieejams. Taču šeit ir runa par valdības īstenoto stratēģiju, cenšoties piespiest kreditorus sēsties pie sarunu galda. Es šādai stratēģijai nepiekrītu. No sākuma ir jāveic maksājumi un jārestrukturizē savas saistības, un tikai tad jāsēžas pie sarunu galda. Bet neveikt maksājumus nedrīkst.”

Kā norāda BBC, Puertoriko valdība vairākkārt ir noraidījusi Starptautiskā Valūtas fonda ekonomistu ieteikumus samazināt minimālo darba samaksu zem ASV noteiktā minimuma – 7 dolāriem un 250 centiem stundā. Tāpat ir novērojama ievērojama pretestība ierosinājumiem samazināt uzpūsto sabiedrisko sektoru, kurā strādā aptuveni piektā daļa valsts iedzīvotāju. Savukārt izdevums „Financial Times” norāda, ka, visticamāk, tuvākajā laikā sāksies dažādas tiesvedības, taču investori šajā situācijā tomēr var izrādīties vājākās pozīcijās, jo par draudošajām nepatikšanām viņi ir brīdināti iepriekš.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti