Nespēj vienoties par sašķidrinātās gāzes termināļa būvniecības vietu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Eiropas Komisijai atkārtoti būs jālemj, vai sašķidrinātās gāzes termināli celt Igaunijā, vai Somijā. Tā nolēmušas abas puses, viena otrai nespējot piekāpties.Tā tapšanu finansiāli atbalstīs Eiropas Savienība, un kuras nolūks būtu mazināt Krievijas uzņēmuma „Gazprom” monopolstāvokli reģionā.

Pēc garām sarunām valstis ir nonākušas divos punktos – Igaunijā un Somijā, kas tagad savstarpēji cīnās par tiesībām būvēt termināli, taču sarunas ir iestrēgušas strupceļā. To Latvijas Radio apstiprina arī Somijas premjerministrs Jirki Katainens. "Vakar Somijas un Igaunijas enerģētikas ministri vienojās, ka nevar vienoties. Viņi lūdza, lai Eiropas Komisijai būtu tā, kas izlemtu, kurā valstī objektīvi būtu visizdevīgāk celt reģionālo termināli. Somijā, mēs protams, uzskatām, ka mūsu pašmāju tirgus ir četras reizes lielāks, nekā Baltijas valstu tirgus kopā, tādēļ ļoti dabisks novietojums terminālim būtu Dienvidu Somija," stāsta Katainens.

Savukārt Igaunija paliek pie saviem argumentiem. Taču laiks negaida un ar lēmumu kavēties nedrīkst, norāda Igaunijas premjerministrs Andruss Ansips. "Ir milzum daudz argumentu, nezinu, vai tos visus ir iespējams nosaukt. Somija, protams, norāda, ka tās tirgus ir daudz lielāks, nekā Igaunijā, bet, kopumā, visās trīs Baltijas valstīs patēriņa apjomi ir tik pat lieli, kā Somijā. Igaunijā terminālis atrastos ļoti labā vietā, un mūsu projekts ir labi sagatavots. Bet, protams, arī Somija pūlas. Es tiešām ļoti ceru, ka Eiropas Komisija izlems par vislabāko vietu," saka Ansips.

Jau nākamnedēļ Baltijas valstu premjerministri tiksies sanāksmē Rīgā. "Eksperti saka, ka no Latvijas viedokļa plusi un mīnusi ir abos gadījumos," saka Latvijas premjers Valdis Dombrovskis. "Protams, projekts Igaunijā Latvijai būtu ģeogrāfiski tuvāks, bet Somijā varētu būt finansiāli izdevīgāks, jo iespējams, Latvijai no savas puses vajadzētu ieguldīt mazāk līdzekļu līdzdarbojoties projektā, taču, no otras puses, tiek lēsts, ka tas reāli sāktu darboties tikai 2020. gadā, vai pat vēl vēlāk."

Jau iepriekš izskanējušas arī spekulācijas, ka gāzes termināļa celtniecību Somijā atbalsta Krievija, lai mazinātu šā projekta nozīmi Baltijas reģionā. Taču eksperti par to ir dažādās domās.

Eiropas Savienība atbalsta sašķidrinātās gāzes termināļa celtniecību Baltijas reģionā lielākai neatkarībai no Krievijas enerģijas "Gazprom" monopola, jo projekts uzglabātu gāzi vestu no citiem piegādātājiem un tas varētu arī mazināt enerģijas cenas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti