Panorāma

Panorāma

Panorāma

Mikolajivā katru dienu uztraukums par raķešu triecieniem

Veidos īpašu plānu gāzes nodrošināšanai

Neskaidrības par gāzes pietiekamību ziemā saglabājas; EM veidos īpašu plānu gāzes nodrošināšanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Neskaidrības jautājumā par dabasgāzes pietiekamību jaunajai apkures sezonai saglabājas. Uzņēmums "Latvijas gāze" šonedēļ izplatīja paziņojumu, ka nespēs nodrošināt pietiekamas gāzes rezerves. Turpretim ekonomikas ministre Ilze Indriksone (Nacionālā apvienība) apgalvo, ka Inčukalna krātuvē gāzes ir vairāk nekā pietiekami. Piektdien, 12. augustā, notika ministres un "Latvijas gāzes" valdes priekšsēdētāja Aigara Kalvīša tikšanās, bet arī pēc tās pilnas skaidrības  nav.

Ekonomikas ministre pēc tikšanās ar "Latvijas gāzes" vadību kārtējo reizi mierināja, ka viss ir kārtībā.

"Šobrīd labā ziņa ir tā, ka "Latvijas gāze" redz iespēju turpināt mājsaimniecību apgādi nemainīgi ierastajā apjomā par iepriekš noteikto tarifu. Mājsaimniecībām nekas nemainās un nekādi apdraudējumi nav sagaidāmi," paziņoja Indriksone.

"Latvijas gāzes" šīs nedēļas paziņojums par to, ka uzņēmumam nepietiek gāzes apkures sezonai un tas nespēs izpildīt publiskā tirgotāja saistības, ekonomikas ministres ieskatā, ir juridiskas dabas pārpratums. 

"Nē – tur ir tādas juridiskas nianses ar terminiem un ar uzskaites veidu – kā kura gāze tiek kam uzskaitīta vai pieskaitīta, bet tādas tehniskas lietas es jums droši vien šodien neskaidrošu," teica ekonomikas ministre.

Šodienas tikšanās laikā "Latvijas gāze" esot paudusi gatavību izpildīt publiskā tirgotāja pienākumus. Ministre ar uzņēmuma vadību vienojusies, ka tiks izstrādāts īpašs plāns, lai nodrošinātu mājsaimniecības jaunajā apkures sezonā.

"Mēs vienojāmies par kopīga plāna sagatavošanu mājsaimniecību saistīto lietotāju apgādei ar gāzi jaunajā apkures sezonā – lai tā būtu droša un iespējama visas apkures sezonas laikā.

Gaidīsim noteikti arī "Latvijas gāzes" priekšlikumus un veidosim praktisku soļu plānu, kā šo apgādi nodrošināt," skaidroja ministre.

Bet, ja reiz gāzes ir pietiekami, kā to apgalvo Ekonomikas ministrija (EM), tad kādēļ šāds īpašs plāns nepieciešams? Vai "Latvijas gāze" ministrijai apstiprinājusi, ka tai, pretēji šonedēļ paustajam, tomēr ir pietiekamas rezerves? Vai Inčukalnā esošo gāzi vēl pirms valdības lēmuma to rezervēt "Latvijas gāze" nav jau pārdevusi citos tirgos?

Uz šiem žurnālistu jautājumiem ministre neatbildēja, bet pameta preses konferenci. Arī "Latvijas gāzes" valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis nekādus komentārus par šodienas tikšanos nesniedza un neatbildēja uz telefona zvaniem.

KONTEKSTS:

Premjers Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība") otrdien pēc valdības sēdes paziņoja, ka valdība mājsaimniecību vajadzībām rezervējusi AS LG piederošo gāzi Inčukalna pazemes gāzes krātuvē (PGK). Inčukalna PGK ir rezervētas 1,15 teravatstundas (TWh) dabasgāzes, kas nepieciešams saistīto lietotāju patēriņam jaunajā apkures sezonā.

Tomēr nākamajā dienā LG vadība paziņoja, ka krātuvē uz šo brīdi ir vien 0,75 TWh gāzes un līdz mēneša beigām būšot vēl mazāk. LG paziņoja arī, ka uz 2022. gada 31. augustu nevarēs nodrošināt Enerģētikas likumā noteikto publiskā tirgotāja pienākumu par nepieciešamo dabasgāzes krājumu apjoma uzglabāšanu Inčukalna PGK.

Savukārt EM paziņojumā medijiem norādīja, ka saskaņā ar AS "Conexus Baltic Grid" sniegto informāciju, uz LG vārda Inčukalna PGK tiek glabāta dabasgāze vairāk nekā nepieciešams mājsaimniecību nodrošināšanai ar dabasgāzi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti