Neskaidrības ap elektrotirgus atvēršanu var mazināt konkurenci nozarē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Likumdevēju gausums, izstrādājot atbalsta mehānismu mazturīgajiem elektroenerģijas lietotājiem, kas būs nepieciešams pēc plānotās elektroenerģijas tirgus atvēršanas, jau ir izraisījis bažas, vai politiķi nevēlēsies tirgus atvēršanu atlikt no nākamā gada sākuma uz vēl vēlāku laiku.

Nozares eksperti gan šādu ierosmi vērtē kritiski, uzsverot, ka atliekot tirgus atvēršanu, Latvija neatrisinās nevienu no problēmām nozarē, bet, gluži otrādi, var aizbiedēt potenciālos tirgus dalībniekus.

„Latvenergo” valdes loceklis Uldis Bariss uzsver, ka savulaik ES līmenī bija panākta vienošanās starp Baltijas valstīm par savstarpēju savienojumu veidošanu. „Man ir grūti pateikt, vai šajā gadījumā ir vēl iespējams kaut ko atlikt. Katrā ziņā tas nav tāds izolēts jautājums. Mēs vienkārši pildām tādas saistības, kas ir uzņemtas, tai skaitā, lemjot par savstarpējiem savienojumiem. Ir ļoti grūti iedomāties, ka mēs sagaidīsim nopietnu konkurenci, ja nav konsekvences lēmumu pieņemšanā (..),” skaidro Bariss.

Kā ziņots, Saeima vienojās atlikt elektrības tirgus atvēršanu. Iepriekš bija plānots, ka elektroenerģijas tirgus mājsaimniecībām tiks atvērts no 1.aprīļa, līdz ar to pieaugtu elektrības cenas, daļai patērētāju cenu kāpums varētu sasniegt pat 40%.

Tomēr marta sākumā koalīcijas padomē partijas vienojās, ka elektroenerģijas tirgus atvēršanu mājsaimniecībām atliks līdz 1.janvārim.

Vēl februārī premjere Laimdota Straujuma (Vienotība) pieļāva, ka elektroenerģijas tirgus atvēršana varētu tikt atlikta uz nenoteiktu laiku. Taču vēlāk viņa atzina, ka neredz argumentus, lai atliktu tirgus atvēršanu, jo arī, neatverot tirgu, pašreizējais monopolists „Latvenergo” prasītu regulatoram palielināt elektrības tarifus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti