Panorāma

Latvija - suņu kontrabandas lielvalsts

Panorāma

Vardarbība ietekmē vēljoprojām

Sāk iesniegt 2019. gada ienākumu deklarācijas

Neraugoties uz aicinājumu nesteigties, šogad ienākumu deklarācijas iesniegšanas pirmajā dienā – rekords

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

No 1. marta iedzīvotāji var iesniegt ienākumu deklarācijas par pērno gadu, tostarp lai saņemtu nodokļu pārmaksu. Līdz pulksten 20 Valsts ieņēmumu dienesta (VID) elektroniskajā deklarēšanas sistēmā (EDS) bija iesniegts 180 000 deklarāciju. Tas ir lielākais pirmajās stundās iesniegto deklarāciju skaits līdz šim.

Vēl nav apritējusi pat diennakts, kopš elektroniski var aizpildīt un iesniegt ienākumu deklarāciju par 2019. gadu. Bet statistiska jau rāda – tik liela iedzīvotāju aktivitāte vēl nav bijusi. Pirms gada pirmajā diennaktī iesniedza 110 000 deklarāciju, bet šoreiz līdz pulksten 13 to bija izdarījuši jau vairāk nekā 118 tūkstoši iedzīvotāju.

“Ļoti aktīva izrādījusies nakts pirmā stunda. Ir fiksēta minūte, kad deklarācijas iesniedza vairāk nekā 700 cilvēku vienā minūtē. Un šodien pa dienu vidēji ir 150 deklarācijas minūtē. Pirmajā stundā EDS iegāja apmēram 24 tūkstoši cilvēku. Tad pārējo nakti bija miers. Bija modušies 6 no rīta, kad sākās riktīgs pīķis atkal, kas nav atslābis joprojām,” stāsta VID pārstāvis Andrejs Vaivars.

Daļa no steidzīgajiem iesniedzējiem ir cilvēki, kuri visu gadu ir iesnieguši čekus un grib redzēt, vai viņiem pienākas pārmaksa vai gluži pretēji – jāpiemaksā.

“Otra daļa, kas dažādās sarunas atzinuši, ir cilvēki, kam sava veida sports - izdosies iesniegt, neizdosies pirmajā stundā. Vai izdosies uzkārt sistēmu,” stāsta Vaivars.

Ar lielo noslodzi elektroniskā deklarēšanas sistēma pagaidām tiek galā. Tā gan ir nedaudz gausāka. “Bijuši vien daži īsi pārrāvumi uz 2 -3 minūtēm, kas ir novērsti. Un problēmu pašreiz nav,” norāda VID pārstāvis.

VID aicina cilvēkus nesteigties. Tie, kuriem deklarācija jāiesniedz obligāti, to var izdarīt līdz pat jūnijam. Savukārt iedzīvotāji, kas deklarāciju grib iesniegt brīvprātīgi, lai saņemtu pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli par attaisnotajiem izdevumiem - ārstniecību, izglītību, ziedojumiem, iemaksām pensiju fondos - to var izdarīt pat trīs gadu laikā.

“No tā, vai iesniedzis cilvēks pirmais, ceturtais vai divtūkstošais, no tā nekas nemainās. Tāpat šīs deklarācijas tiek izvērtētas,” saka Vaivars.

Pirmdien, 2. martā, deklarācijas sāks pieņemt arī VID klientu apkalpošanas centros, kur, kā sagaidāms, būs drūzmēšanās. Lai nebūtu jāstāv rindās, speciālisti piedāvās pierakstīties uz konkrētu laiku, kad atnākt, un tad darbinieki palīdzēs aizpildīt deklarāciju elektroniski.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti