Panorāma

Ugunsgrēkā Rīgā cietis glābējs

Panorāma

J.Peters - jubilārs!

Neprognozē cenu pieaugumu pēc 1.jūlija

Neprognozē cenu pieaugumu, pārtraucot to obligāto norādīšanu latos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Jau no 1.jūlija precēm veikalu plauktos cenas būs norādītas tikai eiro valūtā. Lai arī liela daļa pircēju pie cenām jaunajā naudā ir pieraduši, aizvien nerimst bažas, ka iespēju, kad cenas vairs nebūs jānorāda latos, to palielināšanai varētu izmantot mazumtirgotāji. Veikalnieki un Ekonomikas ministrija (EM), kura uzrauga cenas pēc eiro ieviešanas, šādu scenāriju noliedz.

Vēl tikai īss brīdis un cenas latos uz ikdienā pirktākajām precēm būs pagātne. Lai arī cenas eiro valūtā pie precēm tiek norādītas jau gandrīz deviņus mēnešus – kopš pagājušā gada oktobra -,  daļa patērētāju aizvien tās rēķina latos.

Aivars aizvien vairāk uzmanības pievērš cenām latos: „Pieradums. Tāpēc skatos vēl pagaidām tikai uz latu.” Savukārt Jevgēņija vairāk skatās uz eiro: „Es vairāk uzmanību pievēršu eiro. Man pat tā otra cena maisa. Es pievēršu uzmanību tikai cenām eiro un nejūtu nekādu starpību.”

Citi gan ir satraukti, ka dubultās cenu atspoguļošanas beigas cenu celšanai varētu izmantot mazumtirgotāji. Gatis uzskata, ka cenas jau ir palielinātas, bet pēc 1.jūlija vēl pieaugs.

To, ka patērētāji eiro ieviešanu vaino cenu pieaugumā, apliecina arī nesenie "DNB Barometra" rezultāti. Saskaņā ar tiem 87% respondentu atzinuši, ka pēc eiro ieviešanas cenas  kāpušas daudzām līdz šim pirktākajām precēm. Ekonomikas ministrijā gan norāda, ka šāds uzskats ir maldīgs. To apliecina arī pēdējie cenu monitoringa dati.

Saskaņā ar monitoringa datiem, cenas augušas tikai 7% preču un pakalpojumu, teju 5%  tās ir sarukušas, bet vairumam jeb 87,4% - palikušas nemainīgas.

„Mūsuprāt, šobrīd nav pamata cenu celšanai. Tādas informācijas nav mūsu rīcībā. Arī Ekonomikas ministrijas inflācijas prognozes ir zemas,” norāda EM Iekšējā tirgus departamenta direktore Inga Apsīte.

To, ka cenām nevajadzētu augt pēc to dubultā atspoguļošanas perioda beigām, apliecina arī pašu mazumtirgotāju pārstāvji. Vienlaikus viņi gan norāda uz citiem procesiem ekonomikā, kas jau šogad varētu veicināt nelielu cenu pieaugumu. „Cita lieta ir apstākļi, ka kāpj inflācija. Pēc Latvijas Bankas prognozēm gada beigās tā varētu sasniegt pat 3%, un tas ir saistīts ar to, ka naudas uzglabāšana ir kļuvusi nerentabla un tā ir jāiegulda. Līdz ar to palielinās pieprasījums un pieaug cenas, bet tā es tādas lielas briesmas cenu kāpumam neredzu,” saka Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusēvičs.

Lai arī no 1.jūlija cenas latos vairs nebūs redzamas, Ekonomikas ministrijas uzsāktais cenu monitorings turpināsies līdz gada beigām. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti