NEPLP lūdz Saeimu pārskatīt kreditēšanas reklāmas ierobežojumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) lūdz Saeimu pārskatīt kreditēšanas reklāmas ierobežojumus, kas mazina vietējo mediju konkurētspēju un jau tā sarūkošos ienākumus, kā arī liedz patērētājiem pieeju tiem būtiskai informācijai, paziņojumā medijiem informēja NEPLP.

Padome iesniegusi Saeimā grozījumus Patērētāju tiesību aizsardzības likumā kreditēšanas pakalpojumu reklāmas liberalizācijai. Priekšlikumu mērķis ir palielināt vietējo komerciālo un sabiedrisko mediju reklāmas ienākumu bāzi ārkārtējās situācijas apstākļos, ņemot vērā, ka jūlija beigās būs beidzies konkursu kārtībā piešķirtais valsts atbalsts medijiem Covid-19 krīzes pārvarēšanai, skaidroja NEPLP.

NEPLP aicina atcelt ierobežojumus reklamēt hipotekāro, studiju kredītu un līzinga pakalpojumus, vienlaikus saglabājot spēkā esošo regulējumu, kas ierobežo tā saukto “ātro” jeb distances kredītu reklāmas, kuras rada visaugstāko ietekmi un risku uz patērētāju finansiālo stāvokli un veicina neapdomīgu aizņemšanos.

Ņemot vērā, ka NEPLP atbild par elektronisko plašsaziņas līdzekļu jomu, priekšlikumi attiecas uz TV un radio, taču padomes ieskatā ierobežojumi būtu jāpārskata arī attiecībā uz vides reklāmu, reklāmu presē, internetā un citur, lai vairotu visas Latvijas mediju vides konkurētspēju.

Vispārējais kreditēšanas pakalpojumu reklamēšanas aizliegums, kas lielā steigā tika pieņemts pirms 13. Saeimas vēlēšanām, radījis būtiskus zaudējumus elektronisko plašsaziņas līdzekļu reklāmas ieņēmumos, tādējādi radot negatīvu ietekmi arī uz vietējā satura veidošanu, norāda padome.

“Nesamērīgie reklāmas ierobežojumi liedz ikvienam Latvijas iedzīvotājam saņemt svarīgu informāciju par izdevīgākajiem nosacījumiem pirmā mājokļa iegādei vai auto līzinga pakalpojumu un apgrūtina iespējas tirgū ienākt jauniem pakalpojuma sniedzējiem. Līdz ar to zaudētājs ir ikviens patērētājs,” norādīja NEPLP padomes loceklis Jānis Eglītis.

Vienlaikus ar grozījumiem nekāda veidā netiek pārskatīts likumā noteiktais stingrais liegums reklamēt ātros kredītus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti