Panorāma

28. decembrī Latvijā sāks vakcināciju pret Covid-19

Panorāma

Mediķis pēc vakcinēšanās: nebija nekādu blakņu

Veikali pielāgojas jaunajiem ierobežojumiem

Nepārtikas veikali mēģina pielāgoties jaunajiem ierobežojumiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Preču klāsta ierobežojumi daudziem nepārtikas veikaliem nozīmē slēgšanu uz trim nedēļām. Ārpus pirmās nepieciešamības preču klāsta ir, piemēram, apģērbs un grāmatas. Tas gan nenozīmē, ka visi veikali būs ciet, jo preci joprojām varēs iegādāties, ja tā iepriekš pasūtīta, un veikali mēģina pielāgoties jaunajai situācijai.  
 

ĪSUMĀ:

  • No sestdienas slēdz veikalus, kas netirgo pārtiku un citas noteiktās nepieciešamās lietas.
  • Apģērbu veikala “Amoralle” vadītāja: Slēgšana decembrī ir sāpīga.
  • Asociācija lūdza pirmās nepieciešamības preču sarakstā iekļaut arī grāmatas.
  • Tomēr grāmatas tirgot klātienē nevarēs.
  • “Jāņa Rozes” veikalos tirgos nepieciešamās kancelejas lietas.
  • Pārējo “Jāņa Rozes” veikalos varēs pasūtīt iepriekš un veikalā saņemt.
  • “Jāņa Rozes” veikalos apgrozījums krīt, bet ne tik daudz, lai saņemtu pabalstu.
  • Ekonomikas ministrijā pie atbalsta rīku pilnveides strādā nepārtraukti.
  • Izskata iespējas grantu par apgrozījuma kritumu ļaut saņemt vairākas reizes.

Lai nepieļautu drūzmēšanos veikalos, no sestdienas atļauts iegādāties tikai noteiktu klāstu preču.

Turklāt noteikumos paredzēts, ka iepirkties var doties tikai vienatnē.

Vienīgie izņēmumi – personas, kurām vajadzīga asistenta palīdzība un bērni.

“Tas mērķis ir tiešām šajā trīs nedēļu kritiskajā periodā ierobežot cilvēku kontaktus, noteikt maksimāli īsus iepirkšanās nosacījumus, lai cilvēki izvēlas ātri šīs nepieciešamās preces un ilgi neuzturas veikalos, iet uz tirdzniecības vietām pa vienam un maksimāli pavada laiku ārpus tirdzniecības vietām,” norādīja Ekonomikas ministrijas Iekšējā tirgus departamenta direktore Inga Apsīte.

Atļauts pārdot pārtikas, higiēnas un pirmās nepieciešamības saimniecības preces, taču, piemēram, apģērbu pārdot līdz 11. janvārim klātienē nevarēs.

“Amoralle” vadītāja Inese Ozola stāstīja, ka viņu “veikalu tas ietekmēs tieši tāpat kā ļoti daudzus pārējos veikalus – viņš tiks aizvērts ciet, un mēs nevarēsim apkalpot klientus klātienē”.  

Ozola stāstīja, ka no sestdienas produkciju pārdos tikai ar piegādi.

Viņa uzsvēra, ka īpaši sāpīgi biznesam ir tas, ka durvis jāver ciet ap Ziemassvētkiem.

“Manā biznesā decembris vienmēr ir bijis viens ļoti būtisks mēnesis. No šāda aspekta raugoties, šī ārkārtas situācija tieši tagad, kad jāaizver veikals tajās dienās, kad bija visvairāk pirkumu fiziskajā veikalā, tas, protams, ir izaicinājums mums kā uzņēmumam, man kā uzņēmuma vadītājai, bet es esmu optimisma pilna,” atzina Ozola.

Latvijas Grāmatizdevēju asociācija lūdza valdību pirmās nepieciešamības preču sarakstā iekļaut arī grāmatas, tomēr tas nav noticis.

“Jāņa Rozes” grāmatnīcu izpilddirektore Ināra Beļinkaja stāsta, ka uzņēmums veikalus ciet neslēgs, jo pārdot varēs, piemēram, plānotājus, vēstules, dažādus citus papīra izstrādājumus, kā arī grāmatvedības vešanai vajadzīgos žurnālus un citus piederumus. 

Savukārt visu pārējo varēs pasūtīt iepriekš un veikalā saņemt.

“Un šeit ir varianti – ja viņš ir nopircis un samaksājis jau internetā, viņš atnāk tikai saņemt paciņu, bet ir arī oficiāli iespēja, ka var arī atnākt pēc savas paciņas, kura ir sagatavota, un par viņu samaksāt kasē,” stāstīja SIA “Jānis Roze” direktore Ināra Beļinkaja.

Viņa stāstīja, ka decembra mēnesī grāmatnīcas pārdod tikpat, cik divos vai pat trijos vasaras mēnešos. Šogad apgrozījums ir mazāks, taču neesot arī tā, ka bizness ir apstājies.

“Mēs, protams, neizpildīsim tādus apjomus, kā mums bija pagājušajā gadā, bet tie procenti mums nebūs tādi, lai mēs kādus pabalstus dabūtu,” atzina Beļinkaja.

Šobrīd galvenais kritērijs atbalstam no valsts ir 20% apgrozījuma kritums pēdējos mēnešos un kritums par 30%, salīdzinot ar attiecīgo mēnesi pērn.

No pirmdienas uzņēmumi varēs pieteikties vienreizējam grantam līdz 50 000 eiro.

Ekonomikas ministrijā norāda, ka pie atbalsta rīku pilnveides strādā nepārtraukti.

Šobrīd tiekot izskatīta iespēja, ka grantu par apgrozījuma kritumu uzņēmumi varētu saņemt vairākas reizes.

KONTEKSTS:

Lai mazinātu saslimstību ar Covid-19, valdība 17. decembrī uz trim nedēļām noteica klusuma periodu, ierobežojot tirdzniecību un pakalpojumus klātienē. Latvijā jau kopš novembra atkal ir spēkā ārkārtēja situācija, kurā pakāpeniski tiek pastiprināti ierobežojumi, bet saslimstība nesamazinās.

Epidemiologi, mediķi un politiķi aicinājuši cilvēkus ievērot ierobežojumus, lai pēc iespējas mazāk ciestu gan ekonomika, gan arī pašu veselība.

Vienlaikus sociālajos tīklos ir izplatīta dezinformācija, kas aicina iedzīvotājus Covid-19 ierobežojumus ignorēt. Psihoterapeiti norāda, ka cilvēki bailēs un neziņā pievēršas manipulētājiem, kuri izplata dažādas sazvērestības teorijas. Notikuši pat protesti pret Covid-19 ierobežojumiem, kuru dalībniekus sodīs par pārkāpumiem. Eksperti kritizējuši valdības komunikāciju ar sabiedrību šajā laikā, norādot, ka daļa sabiedrības nav sasniegta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti