Nemiro uzdos veikt auditu par OIK pārraudzībā pieņemtajiem lēmumiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro ("KPV LV") uzdos veikt auditu saistībā ar obligātā iepirkuma komponentes (OIK) pārraudzībā pieņemtajiem lēmumiem, kā arī vērsīsies tiesībsargājošās iestādēs, lai pievērstu to uzmanību iespējamiem pārkāpumiem OIK sistēmā.

ĪSUMĀ:

  • Nemiro: OIK uzraudzība bija Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra Ērika Eglīša uzdevums;
  • Nemiro: Valsts sekretārs centās novilcināt OIK izmeklēšanu un nepārtrauca, iespējams, nelikumīga atbalsta izmaksāšanu;
  • Ministrs vērsīsies tiesībsargājošās iestādēs un uzdos veikt auditu saistībā ar OIK pārraudzībā pieņemtajiem lēmumiem;
  • Pret Eglīti iesāktā disciplinārlieta tiks papildināta;

Nemiro uzdos veikt auditu par OIK pārraudzībā pieņemtajiem lēmumiem
00:00 / 00:50
Lejuplādēt

Nemiro žurnālistiem pirmdien, 17. februārī, norādīja, ka OIK staciju uzraudzība bijusi Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra Ērika Eglīša uzdevums un ir konstatēti vairāki gadījumi, par kuriem būtu nepieciešams vērsties tiesībsargājošajās iestādēs. Negatīvi ministrs vērtēja arī Eglīša sadarbība ar Saeimas OIK parlamentārās izmeklēšanas komisiju.

Ministrs stāstīja, ka komisija 2020. gada 6. janvārī un 13. janvārī lūgusi valsts sekretāru sniegt tai nepieciešamo informāciju, bet valsts sekretārs līdz 3. februārim prasījis pagarināt dokumentu iesniegšanas termiņu. Tad komisija vērsusies pie Nemiro, aicinot izvērtēt valsts sekretāra darbu. Nemiro norādīja, ka 23. janvārī esot ar rezolūciju uzdevis valsts sekretāram sniegt visus nepieciešamos dokumentus, taču 24. janvārī Eglītis paziņojis par darba nespēju. "Tajā pašā laikā [valsts sekretārs] rakstīja plašus ziņojumus Valsts kancelejas direktoram. Šķiet, ka valsts sekretārs mēģināja novilcināt parlamentārās izmeklēšanas komisijas darbu par vienu mēnesi," sacīja Nemiro, norādot, ka komisija ir izveidota, lai strādātu ierobežotu termiņu.

Tāpat Nemiro atgādināja par Ekonomikas ministrijas lēmumu atcelt tiesības SIA "Lielmežotne" pārdot koģenerācijas elektrostacijā "Mežotnes Selekcija" saražoto elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros un noteikt uzņēmumam pienākumu atmaksāt valstij līdz šim saņemto atbalstu 1,6 miljonu eiro apmērā. Ministrs pauda, ka "Lielmežotne" jau 2018. gadā tika brīdināta par iespēju zaudēt OIK un tā paša gada decembrī no minētā komersanta tika saņemta papildu informācija. "Normatīvie akti nosaka, ka [saņemtā papildinformācija] jāizskata mēneša laikā. Šajā lietā nekas nenotika, valsts sekretārs lēmumu nepieņēma un katru mēnesi komersantam tika maksāts, iespējams, nelikumīgs atbalsts," teica Nemiro.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Ministrs uzsvēra, ka valsts sekretārs nav nodrošinājis ne dokumentus parlamentārajai komisijai, ne arī savlaicīgu OIK pārkāpumu izskatīšanu. "Vai šī nav bijusi ļaunprātīga rīcība, vai šeit nav bijusi konkrēta ieinteresētība? Mēs zinām, ka OIK saņēmēju ir vairāk nekā 300. Rodas jautājums, vai arī citiem nav zināmas problēmas? Mēs veiksim attiecīgas pārbaudes, lai noskaidrotu, kāda rīcība ir bijusi katrā gadījumā. Griezīšos tiesībsargājošās iestādēs, lai izvērtētu, vai valstij nav nodarīts kaitējums, uzdošu veikt auditu par OIK pieņemtajiem lēmumiem, izskatīšu, vai nav bijušas līdzīgas situācijas kā ar SIA "Lielmežotne", " uzskaitīja Nemiro.

"Šīs nedēļas ietvaros būs vairāki jautājumi, kas ir saistīti ar OIK. Pieļauju domu, ka ļoti ātros tempos iesim uz priekšu, lai atceltu OIK. Parlamentārā komisija strādājusi ļoti aktīvi," norādīja Nemiro. Vienlaikus ekonomikas ministrs uzsvēra, ka ir pieņēmis Eglīša atlūgumu un pārtrauc ar viņu sadarbību. Tāpat pret Egīti sāktā disciplinārlieta tiks papildināta arī ar "Lielmežotnes" gadījumā atklātajiem pārkāpumiem. Savukārt "jautājums par Eglīša rotāciju uz citu iestādi nav aktuāls", norādīja Nemiro.

Jautāts par konkursu uz Ekonomikas ministrijas "Latvenergo" padomi, Nemiro norādīja, ka normatīvie akti paredz drošības iestāžu atzinuma sagaidīšanu par personām, kuras ir tikušas tālāk. "Līdz ar to pieņemsim lēmumu, skatoties uz to, kādi būs atzinumi. Divas personas ir atteikušās, bet vienai - kā izskatās - ir tiešs interešu konflikts starp būšanu amatā un profesionālo darbību," teica Nemiro.

KONTEKSTS:

Nemiro uz disciplinārlietas pārbaudes laiku par iespējamiem pārkāpumiem obligātā iepirkuma komponentes (OIK) uzraudzībā no amata atstādinājis Ekonomikas ministrijas valsts sekretāru Eglīti, savukārt Eglītis atstādināšanu saista ar viņa nevēlēšanos "Latvenergo" padomē iecelt ministra padomnieku Pāvelu Rebenoku.

Nemiro piebilda, ka viņš arī vērsies prokuratūrā ar lūgumu izvērtēt, vai Eglīša nepietiekamas OIK uzraudzīšanas rezultātā valstij nav nodarīts kaitējums. Par jaunu ministrijas valsts sekretāru plānots apstiprinā Edmundu Valanti. Tikmēr JKP līderis, tieslietu ministrs Bordāns aicinājis premjeru Krišjāni Kariņu ("Jaunā Vienotība") atbrīvot no amata Nemiro. Bordāns uzskatot, ka Nemiro vēloties iecelt amatā "Latvenergo" sev pietuvinātas personas un tādēļ panācis Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra aiziešanu, iepriekš pauda tieslietu ministra preses sekretārs Andris Vitenburgs.

Vēlāk premjers Kariņš norādīja, ka trūkumus un neizdarītus darbus varētu atrast visās ministrijās, taču kopumā valdības darbs virzīts pareizā virzienā. “Es varu mierināt, ka Ekonomikas ministrijas “Latvenergo” padomē [ekonomikas ministra padomnieks advokāts Pāvels] Rebenoka kungs netiks virzīts,” sacīja Kariņš.

Piektdien, 14. februārī, Kariņš izdeva rezolūciju Nemiro nekavējoties uzsākt darbu un pēc iespējas ātrāk izskatīšanai valdībā iesniegt noteikumu projektu OIK efektīvākas pārraudzības nodrošināšanai, informēja Ministru kabinetā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti