Nemiro par plāniem šogad: OIK stacijām pievērsīs lielāku uzmanību; pārbaudīs degvielas kvalitāti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Gads Krišjāņa Kariņa ("Jaunā Vienotība") vadītajā valdībā bijis darbīgs, tostarp strādājot pie elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponentes (OIK) sloga mazināšanas. Tā gada laikā paveikto preses konferencē trešdien, 22. janvārī, vērtēja ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro ("KPV LV"). Viņš solīja, ka turpmāk tiks pievērsta lielāka uzmanība stacijām, kas saņem subsīdijas par elektrības ražošanu. Mērķis esot izņemt OIK no mājsaimniecību un uzņēmumu rēķiniem.

Runājot par gada laikā paveikto ekonomikas ministra amatā, Nemiro kā vienu no paveiktajiem darbiem akcentēja to, ka no 1. janvāra Latvija, Igaunija un Somija kļuva par vienotu dabasgāzes tirgu. Tāpat strādāts pie "OIK problemātikas risināšanas". Līdz šim subsidēto elektrostaciju uzraudzības un kontroļu rezultātā valsts  ietaupījusi apmēram 24 miljonus eiro.

Turpmāk Ekonomikas ministrija (EM) šīm stacijām pievērsīs lielāku uzmanību, ņemot vērā, ka to uzraudzība no šā gada sākuma uzticēta EM paspārnē esošajam Būvniecības valsts kontroles birojam (BVKB). 

Līdz ar to tiks turpināts darbs pie tā, lai izņemtu OIK no mājsaimniecību un arī juridisko personu rēķiniem, klāstīja Nemiro.

Tāpat izdevies samazināt elektroenerģijas sadales tarifu. "Kopā strādājot ar "Sadales tīkliem", esam reducējuši tarifus, kas būs pozitīvs iemesls tautsaimniecības attīstībai un veicināšanai," sacīja ekonomikas ministrs.

Arī būvniecības jomā bijuši "vairāki labi notikumi". Piemēram, no 1. janvāra Būvniecības informācijas sistēma ir obligāta. Saistībā ar Konkurences padomes pērn konstatēto būvnieku karteli EM sākts darbs pie publisko iepirkumu sistēmas sakārtošanas. Plāns tikšot piedāvāts tuvākajā laikā. Tādējādi iecerēts izslēgt aizliegtas vienošanās iespējas, radīt apstākļus konkurences palielināšanai, unificēt iepirkumu nosacījumus.

Ministrs akcentēja, ka pārbaudes plānotas ne tikai subsidētās elektroenerģijas ieguves jomā, bet arī naftas produktu tirdzniecībā. Proti, no šā gada 1. janvāra tikšot pārbaudīta degvielas kvalitāte.

Tas tikšot darīts, ņemot vērā izskanējušās ziņas, ka ar citviet iegādātas degvielas vienu litru var nobraukt vairāk nekā ar vienu litru Latvijā pirktas degvielas.

"Skatīsimies, kādā situācijā esam, kāda ir degvielas kvalitāte. Tad varēs secināt, vai mums ir atšķirības ar blakus esošajām valstīm, vai arī tās ir tikai spekulācijas," klāstīja Nemiro.

Jau ziņots, Kariņa veidotās valdības gadskārta būs ceturtdien, 23. janvārī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti