Krustpunktā

Brīvais mikrofons, 12. marts

Krustpunktā

Žurnālisti komentē nedēļas notikumus. Ārkārtas situācijas ietekme uz procesiem Latvijā

Krustpunktā - ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro

Nemiro: «Nodokļu brīvdienas» varētu attiecināt uz tūrisma nozari

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Nodokļu brīvdienas varētu tikt attiecinātas uz "Covid-19" izplatības smagāk skarto nozaru uzņēmumiem, intervijā Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" sacīja ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro ("KPV LV").

Koronavīrusa dēļ smagi cietusi ir tūrisma nozare, kā arī loģistika, teica ministrs. "Ietekme ir daudzās nozarēs - vienā ir lielāka, citā mazāka. Valdība šobrīd apzinās situāciju. Ļoti ietekmēta ir tūrisma nozare - tur skaitļi ir dramatiski kritušies. Cilvēki atceļ braucienus, atceļ rezervācijas. Šobrīd [tūrisma] nozarei ir 90% kritums. Šajā gadījumā uz tūrisma nozari varētu attiecināt nodokļu brīvdienas, apzināsim situāciju līdz galam. Pēc tam uzņēmēji varēs izmantot iespēju vērsties Valsts ieņēmumu dienestā (VID) un uz šāda "force majeure" pamata lūgt nodokļu brīvdienas," stāstīja Nemiro.

Ar kritumu saskaras arī loģistikas nozare, atklāja ministrs. "Visi kravu pārvadājumi. Darbiniekam atbraucot no Itālijas jāiziet karantītam, vai arī viņu pat neizlaiž ārā no automašīnas. Stāstu ir daudz. Loģistika ietekmē preču kustību. Cenas ir kāpušas," teica Nemiro.

Vienlaikus ministrs vērsa uzmanību uz to, ka atsevišāķām nozarēm pavērušās arī iespējas. "Mašīnbūve, metālapstrāde ir mazāk ietekmētas. Uzņēmumi, kuri izmantoja Ķīnas pakalpojumus, tagad skatās uz mūsējiem. Arī informācijas tehnoloģiju (IT) nozare - uzņēmēji izmanto dažādus IT rīkus, attīstās digitālās prasmes," teica Nemiro. Tomēr par satraucošu pazīmi ministrs atzina to, ka atsevišķās Eiropas Savienības valstīs parādoties protekcionisma pazīmes - tās cenšas "nelaist ārā" izejvielas. "Ja mēs vienoto tirgu Eiropā esam izveidojuši, tad pie šiem principiem ir arī jāturas," tā Nemiro.

KONTEKSTS:

Jaunais koronavīruss "Covid-19" sāka izplatīties 2019. gadā Ķīnas centrālās daļas pilsētā Uhaņā, kurā dzīvo 11 miljoni cilvēku. Lai nepieļautu vīrusa izplatību, Ķīna paziņojusi par valsts mēroga ierobežojumiem. Pasaules Veselības Organizācija saistībā ar Ķīnas koronavīrusu izsludinājusi augstāko starptautisko ārkārtas stāvokli veselības aizsardzības jomā.  

Vīruss izplatījies arī ārpus Ķīnas, tostarp vairākās Eiropas valstīs. "Covid-19" konstatēts arī Latvijā un pārējās Baltijas valstīs.

Starptautiskās organizācijas vērš uzmanību uz to, ka jaunais "Covid-19" koronavīruss izraisīs ekonomiskās izaugsmes palēnināšanos. Turklāt pesimistiskākie scenāriji liecina pat par pirmo globālo ekonomisko lejupslīdi kopš finanšu krīzes pirms vairāk nekā desmit gadiem. Tas ietekmēs arī Latviju, un vienas no pirmajām no koronavīrusa cieta aviopārvadājumu un tūrisma nozares.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti