Panorāma

A. Lemberga lietu finiša taisnē pamet viens no advokātiem

Panorāma

Krievijas "maigā vara" pašvaldību sadarbībā

Ministram prasa skaidrojumu par "Latvenergo" padomi

Nemiro nenožēlo lēmumu atlaist «Latvenergo» padomi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro no partijas „KPV LV” nenožēlo savu lēmumu atlaist "Latvenergo" padomi un iecelt jaunu pagaidu padomi. Ministrs uzskata, ka pagaidu padomes locekļi ir kompetenti, kaut gan atzina – iecelšanas nianses ir diskutējamas. Ekonomikas ministrija patlaban izstrādā "Latvenergo" padomes locekļu amata konkursa nolikumu un paredzams, ka konkurss tiks izsludināts tuvākajā laikā.

Ekonomikas ministrija meklēs jaunus «Latvenergo» padomes locekļus
00:00 / 00:46
Lejuplādēt

Kā jau ziņots, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš no "Jaunās Vienotības” ir nosūtījis ekonomikas ministram lūgumu paskaidrot "Latvenergo" padomes locekļu kandidātu atlasi un sniegt atbildi līdz nedēļas beigām.

„Premjers grib iepazīties ar informāciju. Es pagaidām esmu nosūtījis dienesta ziņojumu. Būs vēl papildu iespēja. Es šodien koalīcijas pārstāvjiem skaidroju šo lēmumu, kāpēc [tas tika darīts]. Koalīcijas partneri to pieņēma zināšanai. Turpmāko informāciju tad es sniegšu. līdz nedēļas beigām. Pagaidu padome ir pietiekami profesionāla un kompetenta, bet tās iecelšanas nianses ir vēl diskutējamas. Ļoti būtiski ir saprast to, ka ir šis pārejas periods. Konkursa procedūras uzsākšana attiecībā uz pagaidu padomes [pilnvaru] izbeigšanu un stabilas padomes iecelšanu ir uzsākts jau piektdien. Es esmu uzdevis Ekonomikas ministrijai izstrādāt konkursa nolikumu. Tā kā faktiski tas ir sācies jau piektdien," pauda Nemiro.

Premjers uzskata, ka padomes locekļi būtu jāievēl atklātā konkursā. Ralfs Nemiro savu pozīciju skaidroja arī šodienas koalīcijas sadarbības padomes sēdē.

Kariņš uzskata, ka padomes locekļi būtu jāievēl atklātā konkursā
00:00 / 00:54
Lejuplādēt

„Ir fakts, ka ministrs - kapitāldaļu turētājs - ir atlaidis pašreizējo padomi. Ministra argumentācija, ka tur ir trūkumi, es gan vēl neesmu izlasījis vai saņēmis ziņojumu, kas tie trūkumi ir, bet to mēs varētu pieņemt. Jautājums nav par atlaišanu, bet par nākamās padomes iecelšanu. Šīs valdības koalīcijas deklarācijā ir rakstīts tas, ka mēs ievērosim labas pārvaldības principus arī uzņēmumu padomēs. Tas nozīmē rīkot atklātu un caurspīdīgu konkursu, atlasīt cilvēkus pēc savām profesionālajām spējām, ne pēc savas politiskās piederības. Šodien sadarbības sanāksmē no visiem partneriem es dzirdēju atbalstu tam, ka mums jāturas pie šī mūsu pašu deklarētajiem principiem," teicis Kariņš.

Saskaņā ar likumu valsts uzņēmumos ministrijas pārstāv valsts sekretāri. “Latvenergo” gadījumā – ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Ēriks Eglītis. Tieši viņam, nevis ministram, būtu jāpieņem lēmums par padomes nomaiņu. "Ja ministrs ir pieņēmis šādu lēmumu, tad acīmredzot viņš šo pamatu ir saskatījis. Es kā kapitāldaļu turētājs savā valsts sekretāra pozīcijā esmu pakļauts ministrijas vadībai. Līdz ar to – ja man ir tiešs rakstisks norādījums, tas ir izpildāms," tā Eglīts.

Pēc LTV rīcībā esošas neoficiālas informācijas, premjers ekonomikas ministram licis skaidri noprast, ka viņa ieceltā pagaidu padome nav labs risinājums un Nemiro jāmeklē veidi, kā lēmumu atcelt.

Kariņš pagaidām atturas atbildēt uz jautājumu, vai prasīs ekonomikas ministra demisiju, ja viņš nedēļas laikā nekļūs pielaidīgāks.

KONTEKSTS:

19. jūnijā atcelta valsts AS "Latvenergo" padome. Ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro ("KPV LV") par iemeslu minēja neapmierinātību ar līdzšinējās padomes kūtrumu jaunu tirgu iekarošanā un elektroenerģijas sadales tarifu samazināšanā.

Atlaistās padomes vietā iecelta pagaidu padome, kuras sastāvā ir ekonomikas ministra padomnieks Pāvels Rebenoks, ministra biroja vadītāja Inese Kublicka, Vēja enerģijas asociācijas valdes loceklis Kristaps Stepanovs, AS "Rigensis Bank" valdes loceklis Renārs Degro un Artūrs Šnoriņš. Rebenoks iecelts par uzņēmuma padomes priekšsēdētāju, bet Degro - par padomes priekšsēdētāja vietnieku.

Premjers Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība") trešdien vakarā paziņoja, ka lēmums par "Latvenergo" padomes maiņu ir nepārdomāts un sasteigts, kā arī neatbilst labas pārvaldības principiem. Ministru prezidents pieprasījis ministram skaidrojumus. Tikmēr Nemiro ceturtdien intervijā Latvijas Radio teica, ka šāds lēmums pieņemts, pamatojoties uz dienesta ziņojumu. To gatavojis un iesniedzis "Latvenergo" valsts kapitāldaļu turētāja pārstāvis EM valsts sekretārs Ēriks Eglītis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti