Rīta Panorāma

Festivāla Rīgas Ritmi 2017 pārsteigums - amerikāņu folka un blūza mūziķe Rūtija Fostere

Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Aleksandru Muhlinkinu

Intervija ar Edīti Strazdiņu

Kooperatīva vadītāja: Nelegālie importa dārzeņi un augļi apdraud Latvijas zemnieku konkurētspēju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Jau ilgu laiku Latvijā diskutēts par samazināto pievienotās vērtības nodokli (PVN)  augļiem un dārzeņiem, bet plānotajā nodokļu reformā tas nav paredzēts un tas rada augsni ēnu ekonomikai un pasliktina Latvijas zemnieku konkurētspēju, raidījumā "Rīta Panorāma" pauda kooperatīva „Mūsmāju dārzeņi” vadītāja Edīte Strazdiņa.

Zemkopības ministrija ziņojumos atsaucas uz starptautisko pieredzi, uzsverot, ka Eiropas Savienībā palikušas tikai piecas valstis, kur nav samazināts PVN dārzeņiem, augļiem un ogām, bet pagaidām gan situācija Latvijā nav mainījusies – samazināt nodokli neparedz arī gatavotā nodokļu reforma. Tikmēr ar katru gadu būtiski sarūk vietējo augļu un dārzeņu audzēšanas platības, kas atkal palielina importēto produktu noietu, norādīja Strazdiņa.

"Jautājums visu laiku tiek atvirzīts maliņā, un varbūt arī attiecīgais lobijs ir par vāju," stāstīja Strazdiņa.

Un rezultātā lielākais ieguvums esot ēnu ekonomikai, jo nereģistrētie tirgotāji varot tirgoties uz visiem stūriem ar nezināmas izcelsmes preci, uzdodot to par vietējo, pauda kooperatīva vadītāja. “Pircēji ar saviem maciņiem ļoti atbalsta Polijas un citu valstu augļus, par kuriem neviens nemaksā PVN. Šis bizness ļoti plaukst tirgū. Vietējais zemnieks šajā situācijā ir zaudētājs," norādīja Strazdiņa.

Viņa pastāstīja, ka problēma jau nav tajā, ka tā tante sēž un tirgojas ar Polijas ķiršiem, bet gan tajā, ka aiz tā indivīda ir vairumtirgotājs, kurš valstij nemaksā nekādus nodokļus. Attiecīgās iestādes arī neko nav spējušas iesākt. Strazdiņa norādīja, ka šobrīd jautājums ir iestrēdzis kaut kur Ekonomikas ministrijā un Finanšu ministrijā, jo abas nav izrādījušas iniciatīvu šī jautājuma risināšanā.

Latvijas zemnieki uz Eiropas valstu fona nav tik konkurētspējīgi, tāpēc šāda nodokļa ieviešana pavisam noteikti palīdzētu situāciju risināt. Eiropā joprojām dārzeņu un augļu tirgotājiem ir krīze – zemas cenas un visu produkciju nevar pārstrādāt. Cenas uz leju iet jau aptuveni piecus gadus, skaidroja Strazdiņa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti