Neļauj Latvijā ievest ES sankcionētos Baltkrievijas naftas produktus – kopumā 383 tonnas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Nodrošinot Eiropas Savienības (ES) sankciju pret Baltkrieviju ievērošanas kontroli, iepriekšējā nedēļā tika konstatēts pārkāpums. Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas pārvaldes veikto kontroles pasākumu rezultātā novērsts mēģinājums nelegāli ievest Latvijā 383,8 tonnas naftas produktu, uz kurām attiecināmas ES sankcijas, informēja VID.

Latvijas uzņēmēji, kas bija iesaistīti piegādes ķēdes nodrošināšanā, veikuši visus nepieciešamos pasākumus, lai preces nosūtītu atpakaļ uz Baltkrieviju.

VID norādīja, ka no 2021. gada 25. jūnija, kad spēkā stājās grozījumi ES regulējumā par ierobežojošiem pasākumiem attiecībā uz Baltkrieviju, VID Muitas pārvalde pastiprināti veic muitas kontroles pasākumus, lai nepieļautu to preču pārvietošanu pāri robežai, uz kurām attiecas sankcijas, kā arī kontrolē, vai darījumā nav iesaistīts uzņēmums, kas iekļauts sankciju sarakstā.

VID Muitas pārvalde kontrolē, lai nelegāli netiktu ievestas naftas produktu kravas un pārējo aizliegto preču, piemēram, dubulta pielietojuma preču, kālija hlorīda (“potašs”) un preču, ko izmanto tabakas izstrādājumu ražošanai vai izgatavošanai, kravas, kā arī īpašu uzmanību pievērš konkrētām personām, vienībām un struktūrām Baltkrievijā.

VID atzīmēja, ka regulu noteiktie aizliegumi neskar pirms 2021. gada 25. jūnija noslēgtu līgumu vai šādu līgumu izpildei nepieciešamo papildu līgumu izpildi. Līdz ar to muita pārliecinās, ka katras attiecīgo preču kravas, kuras ievešanai muitā tiek iesniegta deklarācija, pārvietošana pāri robežai notiek saskaņā ar līgumu, kas noslēgts pirms 2021. gada 25. jūnija.   

Iepriekšējā nedēļā, 2021.gada 15.decembrī, veicot dokumentāro kontroli, tika konstatēts pirmais gadījums, kad muitā netika iesniegti dokumenti, kas apliecina, ka pārvadājums tiek veikts saskaņā ar līgumu, kas noslēgts pirms minētā datuma.

Kontroles pasākumu rezultātā  konstatējot pārkāpumu, tālākā preču pārvietošana netikta pieļauta, un Baltkrievijas izcelsmes naftas produktu krava, kopumā seši vagoni, tika atgriezta atpakaļ nosūtītājam Baltkrievijā. Tādējādi novērsts mēģinājums nelegāli ievest Latvijā 383,8 tonnas naftas produktu, uz kurām attiecas ES sankcijas un kuras ir aizliegts ievest ES, norādīja VID.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti