Nekustamo īpašumu eksperts: Valstij jādomā arī par atbalstu ģimenēm īres tirgū

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Valsts lēmums sniegt galvojumu ģimenēm ar bērniem pirmā mājokļa iegādei vai būvniecībai ir apsveicams, taču daudzām ģimenēm tas tomēr nepalīdzēs, jo tās vienalga nevarēs atļauties iegādāties mājokli, tāpēc valstij būtu jādomā par atbalstu arī īrēšanai, intervijā Latvijas Radio pauda  nekustamo īpašumu uzņēmuma „Arco Real Estate” valdes loceklis Māris Laukalējs.

Septembrī Saeimas apstiprinātās izmaiņas likumos paredz, ka valsts atbalsta gadījuma ģimenei ar bērniem pirmā mājokļa iegādes kredītam minimālā pirmā iemaksa būs 5% nevis 10% kā tas ir pašlaik.

Laukalējs norādīja, ka pašlaik vidējā sērijveida divistabu dzīvokļa cena Rīgā ir 35 000 eiro. Viņš skaidroja, ka pēdējos gados nekustama īpašuma tirgus Latvijā attīstījās divos dažādos virzienos – sērijveida dzīvokļiem cenas gandrīz nav kāpušas, savukārt ekskluzīvākiem īpašumiem tās pieauga diezgan strauji, jo tos izpirka uzturēšanas atļauju tīkotāji.

Tāpat strauji pieauga īres cenas, jo viss, kas būvēts pēdējo piecu gadu laikā, bija būvēts  pārdošanai, un dzīvokļi nonāk īres tirgū pastarpināti, ja pircējs nolemj to izīrēt. Turklāt  strauji aug ārzemju studentu skaits Rīgā, un viņi ir maksātspējīgi, kas noved pie īres cenu kāpuma. Vidēji gada laikā īres cenas pieaugušas par 20–30%, atzina Laukalējs.

Tāpēc valstij būtu jādomā arī par kādu risinājumu, lai atbalstītu tos, kas nespēj iegādāties mājokli, bet to īrē, piemēram, būvējot ēkas izīrēšanai.

Latvijas Komercbanku asociācijas aprēķini liecina, ka Latvijā ģimenei ar vidēji augstiem ienākumiem ir nepieciešami 11 gadi, lai sakrātu līdzekļus pirmās iemaksas veikšanai divu istabu dzīvokļa iegādei.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti