Eiro fokusā

Kas notiek ar Liepājas SEZ statusa uzņēmumiem un kā tos ietekmē krīzes situācija

Eiro fokusā

Krīzi izjūt arī piena ražošanas un pārstrādes nozarēs

Eksperti: Mājokļu pārdošanas un pirkšanas tirgus pašlaik ir pauzē

Nekustamā īpašuma tirgū darījumu apjoms krities vismaz divkārt

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Lai gan nepieciešamība pēc jaunu mājokļu iegādes nav zudusi arī ārkārtējās situācijas laikā, kas ilgst jau vairāk nekā mēnesi, skaudrās izmaiņas darba tirgū, dīkstāve un neskaidrā nākotne kopumā potenciālajiem īpašumu pircējiem liek atturēties no ilgtermiņa saistībām un dzīvokļu, māju vai citu nekustamo īpašumu iegādes. Tā secina nekustamā īpašuma sludinājumu portāls "inch.lv". Mājokļu pārdošanas un pirkšanas tirgus pašlaik ir pauzē, vērtēja nozares eksperti. Savukārt īrnieki jau prasa īres maksas atlaides.

Nekustamā īpašuma sludinājumu portāla "inch.lv" apskats liecina, ka daļa mājokļu īrnieku pašlaik vai nu prasa īres maksas atlaides vai steidzas mainīt dārgākus īres dzīvokļus pret lētākiem. Savukārt investori, kas ir iegādājušies dzīvokļus īstermiņa īrei, tagad tos izliek tirgū par pazeminātām cenām, turklāt uz ilgāku termiņu, ne vairs vienas nakts piedāvājumu.

Tomēr tikai pēc mēnesi ilgas ārkārtējās situācijas analizēt tendences būtu pāragri, sacīja Latvijas Nekustamo īpašumu darījumu asociācijas prezidents un kompānijas "Latio" vadītājs Edgars Šīns. "Tie darījumi, kas sākti pirms ārkārtējā stāvokļa, tā kā notiek, bet jaunus lēmumus cilvēki nepieņem."

Par nosacītu pauzi nekustamā īpašuma tirgū runāja arī "Swedbank" Hipotekārās kreditēšanas jomas vadītājs Latvijā Normunds Dūcis. Viņš lēsa, ka īpašuma cenas mazina tikai atsevišķi pārdevēji, kam tas ātrā tempā ir jārealizē teju vai piespiedu pārdošanā.

Taču tirgus pārsvarā esot nogaidošs, un tāda situācija var turpināties vēl pāris mēnešus. Nogaidoši esot arī pircēji.

"Visi vēro, kā šī situācija attīstīsies, kad tā beigsies un kāda būs situācija pēc tam, lai atkal atgrieztos normālā tirgū pie normāliem darījumiem. Skatoties no pieprasījuma puses, redzam, ka darījumu pieteikumu skaits no klientu puses krities pat vairāk nekā uz pusi, ja salīdzinām ar to situāciju, kāda bija pirms šīs krīzes. Bet, ja ņemam vērā to, ka katru gadu marts un aprīlis vienmēr ir bijis sezonāli visaktīvākais, tad potenciālo kritumu varētu mērīt vairāk nekā uz pusi. Tiešām, klientu aktivitāte ir kritusies ievērojami šobrīd," atzina Dūcis.

Pēc viņa teiktā, bankā pašlaik pēc finansējuma vēršas tie cilvēki, kuri jūtas stabili par savu darba vietu un ienākumiem, tostarp ir daudzi, kur vēlas pielikt punktu īpašuma meklējumiem. Šie klienti strādā IT, finanšu nozarē, valsts pārvaldē un citās jomās, kuras krīzes nav skārusi atšķirībā, piemēram, no tūrisma, sabiedriskās ēdināšanas vai izklaides jomas.

Šo nozaru pārstāvju prasības pēc naudas arī banka vērtē daudz striktāk nekā iepriekš, bet to arī varot atļauties, jo kredīta pieprasījumu skaits ļoti sarucis, tāpēc speciālisti var rūpīgāk izvērtēt gribētājus.

Martā sērijveida dzīvokļu cenas piedzīvojušas 0,2 procentu kritumu, aprēķinājusi kompānija "Arco Real Estate",

bet tās valdes loceklis Māris Laukalējs sacīja – samazinājums ir ļoti neliels, un neko daudz pagaidām secināt nevar.

"Tā aktivitāte ir samazinājusies objektīvu iemeslu pēc – tāpēc, ka cilvēkiem ir tāds režīms, ka viņi īsti nevar tikties ar mākleriem, līdz ar to, iespējams, nevar tik labi apskatīt objektus," teica Laukalējs, norādot, ka vismaz privātmāju būvniecībā nekādas kavēšanās nav vērojamas – kredīti tiekot kārtoti un celtniecība uzsākta.

Savukārt izmaiņas biroju telpu nomas tirgū varēšot vērtēt varbūt pēc gada, jo šajā segmentā tiek slēgti ilgtermiņa līgumi, ko puses lielākoties nemaz nevar mainīt vienā mirklī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti