Dienas notikumu apskats

Pasaulē pretrunīgi vērtē ASV triecienu Asada armijai Sīrijā

Dienas notikumu apskats

Briti prasa iesviest jaunas sancijas pret Krieviju, ja tā neizvedīs armiju no Sīrijas

Neizslēdz sociālās apdrošināšanas iemaksu likmes kāpumu

Neizslēdz iespēju celt sociālo nodokli

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Lai nodrošinātu papildu finansējumu veselības aprūpes nozarei, Latvijā varētu palielināt valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu likmi. 

Labklājības ministrijas un Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas vadība pirmdien, 10.aprīlī, notikušajā nodokļu reformas vadības grupas sēdē paudusi pārliecību, ka tas būtu jādara, lai nodrošinātu sociālās apdrošināšanas budžeta ilgtspēju.  

Nodokļu reformas vadības grupas sanāksmē apspriesta iespēja par labu veselības aprūpes budžetam „iezīmēt” finansējumu 1% apmērā no valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām.

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (Zaļo un Zemnieku savienība) neizslēdz, ka tas var nozīmēt arī sociālo iemaksu likmes palielināšanu.

„Diskusija vēl turpināsies par to, vai sociālais budžets var atļauties iezīmēt 1% no nodokļa esošajā sociālās apdrošināšanas likmē, vai ir nepieciešams pielikt kādu procentu klāt. Galvenais jautājums, protams, ir, vai tad mēs nezaudējam konkurētspēju,” sacīja ministre.

Finanšu ministrijas piedāvātā nodokļu reforma paredz iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes samazināšanu no pašreizējiem 23% līdz 20%, taču samazinātā likme attiektos uz ienākumiem, kas nepārsniedz 40 000 eiro gadā. Par ienākumiem, kas pārsniedz šo summu, būtu jāmaksā līdzšinējā likme - 23%.

Latvijas Darba devēju konfederācija uz piedāvājumu, sākot no 2020. gada palielināt valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu likmi, raugās ar bažām.

„Darbaspēka nodokļi ir vislielākie, tāpēc, ja mēs negribam palielināt ēnu ekonomiku, mēs nekādā gadījumā nevaram šo atbalstīt,” norādīja konfederācijas ģenerāldirektore Līga Meņģelsone.

Tikmēr finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola sola, ka gadījumā, ja no sociālo iemaksu likmes palielināšanas nevarēs izvairīties, tikšot rasti veidi, kā uzņēmējiem to kompensēt.

„Šeit ir jāatrod labs līdzsvars. Līdz ar to šeit ir jautājums, ja būtu runa par likmes palielināšanu, vai ir kāds cits pasākums, kuru mēs varētu piedāvāt uzņēmējiem pretim konkurētspējas saglabāšanai,” pauda ministre.

Sarunas par to turpināsies jau otrdien. Turklāt, kā atzina finanšu ministre, jebkurā gadījumā veselības aprūpes budžetam būs jāmeklē arī vēl citi finansējuma avoti, jo ar sociālā budžeta daļu vien nepietiks.

Diskusijas par iespējām veselības aprūpes finansēšanai novirzīt daļu no iedzīvotāju ienākuma nodokļa vai sociālās apdrošināšanas iemaksu ieņēmumiem ilgst jau vairākus gadus, taču līdz šim allaž nonākušas strupceļā.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti