Negodīgu uzņēmumu valdes locekļi būs personīgi atbildīgi par uzkrātajiem nodokļu parādiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Turpmāk negodprātīgu nodokļu maksātāju valdes locekļi būs atbildīgi par uzņēmuma nodokļu parādiem, spriežot par grozījumiem likumā par nodokļiem un nodevām, piektdien izlēma valdība.

Finanšu ministrija informē, ka, ieviešot šīs izmaiņas, tiks radīts mehānisms, kādā veidā Valsts ieņēmumu dienests (VID) būs tiesīgs pieprasīt valdes loceklim segt juridiskās personas nokavēto nodokļu maksājumu saistības.

Tiek cerēts, ka grozījumi paaugstinās juridisko personu esošo vai bijušo valdes locekļu atbildības līmeni attiecībā uz juridiskās personas nodokļu un citu obligāto maksājumu samaksu valsts vai pašvaldību budžetā un citu tai normatīvajos aktos noteikto pienākumu izpildi.

Valdes loceklim noteiktos gadījumos tiek noteikta personiskā atbildība par juridiskās personas nokavētajiem nodokļu maksājumiem.

Paredzēts, ka VID varēs izvērtēt valdes locekļa pienākumu atlīdzināt juridiskās personas nokavētos nodokļu maksājumus tikai gadījumā, ja juridiskai personai nebūs pasludināts maksātnespējas process, tiesiskās aizsardzības process vai ārpustiesas tiesiskās aizsardzības process.

Savukārt valdes loceklim likumā noteiktajā termiņā būs iespēja iesniegt pierādījumus tam, ka tas ir rīkojies kā krietns un rūpīgs saimniecisks attiecībā uz nodokļu parāda nomaksu, kā arī iespēja sniegt pierādījumus, ka pastāv objektīvi iemesli maksātnespējas procesa pieteikuma neiesniegšanai.

Ministrija uzsver, ka izmaiņas uzlabos nodokļu administrēšanu kopumā, kā arī veicinās komercdarbības vides sakārtošanu, izslēdzot no tās parādniekus, negodprātīgus nodokļu maksātājus, kuri faktiski neveic komercdarbību un ar savu darbību vai bezdarbību maldina citus tirgus dalībniekus.

Grozījumi paredz, ka gadījumā, kad juridiskai personai būs vairāki valdes locekļi, tiem būs pienākums atlīdzināt juridiskās personas nokavētos nodokļu maksājumus solidāri, tādējādi VID būs tiesīgs prasīt nokavētos nodokļu maksājumus atlīdzināt gan visām atbildīgajām amatpersonām kopā, gan no katras atsevišķi gan pilnā apmērā, gan daļēji.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti