Negatīvākajā «Brexit» scenārijā Lielbritānijas izaugsme saruks par 8%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Ja Lielbritānijai neizdotos vienoties ar Eiropas Savienību (ES) par jaunu tirdzniecības līgumu, tad nākamajos 15 gados valsts ekonomikas izaugsme būtu par 8% zemāka, nekā prognozēts līdz šim. Tā liecina no Lielbritānijas valdības noplūdušais pētījums par "Brexit"  ietekmi uz britu ekonomiku.

ES izklāstījusi savu piedāvājumu "Brexit"  pārejas periodam, kas sāksies pēc britu oficiālās izstāšanās no ES.

Pārejas perioda laikā, no 2019.gada 31.marta līdz 2020.gada 31.decembrim, briti saglabātu dalību vienotajā tirgū un muitas savienībā, un uz viņiem attiektos visas četras Eiropas brīvības, tai skaitā arī brīva iedzīvotāju kustība. Bet valsts vairs nepiedalītos neviena lēmuma pieņemšanā, lai gan visi lēmumi uz viņiem attiektos. Pēc būtības britu viedokli neviens vairs neņemtu vērā.

Ārkārtas situācijā – un ja citas dalībvalstis tam piekrīt – ar britiem varētu konsultēties, tā izteicies “Brexit” sarunu vadītājs Mišels Barnjē no Eiropas puses. “ES pozīcija ir ļoti skaidra. Pārejas periods ilgs 21 mēnesi līdz 2020.gada 31.decembrim. Šajā ierobežotajā laika periodā uz Lielbritāniju attieksies visi ES noteikumi tāpat kā līdz šim, ieskaitot uzraudzību un ES Tiesu,” norādīja Barnjē.

Britu premjerei Terēzai Mejai dzīvi grūtāku padarīja arī no valdības noplūdušais pētījums par “Brexit” ietekmi uz britu ekonomiku, kas solās būt negatīvāka, nekā britu valdība līdz šim publiski paudusi.

Tajā aplūkoti trīs scenāriji. Ja briti paliktu vienotajā tirgū līdzīgi kā Norvēģija – tad nākamajos 15 gados britu ekonomikas izaugsme būtu par 2% zemāka, salīdzinot ar pašreizējām prognozēm. Ja būtu B scenārijs – vispārējs brīvās tirdzniecības līgums kā ar Kanādu - tad britu ekonomiskā izaugsme būtu par 5% zemāka.

Bet, ja britiem neizdotos vienoties ar ES par jaunu tirdzniecības līgumu, tad nākamajos 15 gados britu ekonomikas izaugsme būtu par 8% zemāka. Britu premjere Terēze Meja gan aicinājusi neņemt vērā šo no valdības noplūdušo ziņojumu, sakot, ka tas tikai ir provizorisks pētījums. Tomēr tas arī parāda, ka Mejai ir grūti panākt vienotību pat savas valdības rindās.

Jau ziņots, ka 2016.gada jūnijā 52% iedzīvotāju referendumā nobalsoja par Apvienotās Karalistes izstāšanos no ES. Valdība oficiālo pieteikumu par aiziešanu no ES iesniedza 2017.gada martā, bet sarunas par Lielbritānijas izstāšanos no ES sākās 2017.gada jūnijā. Lielbritānijas izstāšanās no ES ir gaidāma nākamā gada martā. ES piedāvā Londonai «Brexit» pārejas posmu līdz 2020.gada beigām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti