Panorāma

Latvijas purvu burvība

Panorāma

Lauzīs līgumu ar "Liepājas autobusu parku"

Nebanku kreditētājiem pārmet formālu maksātspējas pārbaudi

Nebanku kreditētājiem pārmet formālu maksātspējas pārbaudi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Nules procentu pirmā iemaksa, kredīts personām bez oficiāliem ienākumiem un ar sabojātu kredītvēsturi. Šādi piedāvājumi auto iegādes finansēšanai aizvien pieejami no nebanku aizdevējiem. Sods par šādu negodīgu komercpraksi pēdējā mēneša laikā piespriests jau otrajam uzņēmumam. Patērētāju tiesību aizsardzības centrā (PTAC) norāda – ja situācija nemainīsies, kāds no  var zaudēt arī licenci.

Rumbulā starp autoplačiem ērti iekārtojušies līzinga pakalpojumu sniedzēji. Līgumus par vairāku tūkstošu eiro aizņēmumu te var noslēgt šauros vagoniņos. Likums nosaka – ja līzinga summa pārsniedz 1400 eiro, jābūt pirmajai iemaksai, taču reklāmās piedāvāta nulles iemaksa. Izņēmumu nav arī interneta sludinājumos.

“Neraugoties uz stingrajām likuma prasībām, kas tiek piemērotas, noformējot autolīzingu, vēl aizvien netrūkst sludinājumu, kur tās tiek atklāti pārkāptas,”

stāsta PTAC pārstāve Sanita Gertmane. “Piemēram, šajā sludinājumā tiek piedāvāts iegādāties lietotu “Volvo XC70” automašīnu. Tās pārdošanas cena ir vairāk nekā 8000 eiro. Tas nozīmē, ka pēc būtības tā pircējam būtu vajadzīga vismaz vairāk nekā 800 eiro pirmā iemaksa. Tiesa, auto pārdevēji piedāvā noformēt līzingu ar nulles procenta iemaksu, turklāt piedāvā īpašu pieeju, veicot maksātspējas izvērtēšanu,” klāsta Gertmane.

Uzņēmums “LīzingsJums.lv”, kas nodrošina aizdevumu šī spēkrata iegādei, to gatavs piešķirt arī personām bez oficiāliem ienākumiem. Laimīgajiem kredītņēmējiem papildus solīta OCTA polise vai 100 eiro dāvanu karte degvielai.

Šis ir tikai viens no šādiem piedāvājumiem. Patērētāju tiesību centrs vērtē “LīzingsJums” darbību kā negodīgu komercpraksi, piemērojot 3000 eiro soda naudu. “Šis uzņēmums nav novērsis pārkāpumus. Arī sods nav samaksāts. Mums arī nav informācijas, ka tas kaut kādā veidā būtu apstrīdēts,” klāsta Gertmane.

Piekopto komercpraksi “LīzingsJums” pārstāvji Latvijas Televīzijai nekomentēja, aizbildinoties ar aizņemtību. Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijā uzsver – vēl stingrākas prasības klientu maksātspējas vērtēšanā nevajagot. “Mēs apkopojam informāciju, cik daudz tiek atteikts aizdevums. Jaunajiem klientiem vairāk nekā 60% gadījumu aizdevums tiek atteikts. Ja ir bijusi kāda sadarbība ar konkrēto kredīta devēju, tad tas ir vairāk nekā 25%, kā rezultātā atteikumu skaits no biedru puses ir liels,” klāsta Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijas vadītājs Gints Āboliņš.

Tikmēr PTAC uzsver – problēmas ir. Mēneša sākumā par nepietiekošu klientu maksātspējas vērtēšanu 92 000 eiro sodu saņēmis arī uzņēmums “Mogo”.

“Secinājums bija tāds, ka gandrīz visiem kredītdevējiem bija problēmas, četriem bija būtiskas problēmas. [..] Licenci neviens nav pazaudējis, bet tie ir būtiski pārkāpumi un, ja tie turpinās, mēs par to lemsim,” stāsta Gertmane.

Tikmēr Latvijas Kredītņēmēju asociācijā uzsver – vairums nebanku klientu esot ar sliktu kredītvēsturi. Turklāt bieži personas, kuras nodarbojas ar kredītu piešķiršanu, ir atbildīgas arī par to piedziņu. “Es domāju, ka viņiem nav interese to pārbaudīt, jo ir liela nauda, liela peļņa un pat nav intereses pārbaudīt, zinot ,kāda ir peļņa,” norāda Latvijas Kredītņēmēju asociācijas valdes priekšsēdētājs Jānis Āboliņš.

Tiesa, jau drīzumā ātro kredītu nozari sagaida jauni ierobežojumi - Saeimas deputāti skata izmaiņas Patērētāju tiesību aizsardzības likumā. Tajā plānots ierobežot gan kredītu procentus, gan paredzēt vēl stingrākas prasības maksātspējas izvērtējumam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti