Krustpunktā

Latvijas Institūta vadītāja Aiva Rozenberga: Mūsdienās svarīga ir pilsoniskā diplomātija

Krustpunktā

Finansējums aizsardzībai. Cik reāls ir Donalda Trampa rosinājums sasniegt 4% robežu?

Par ātro kredītu biznesu. Vai reklāmu ierobežojums mazinātu neapdomīgu aizņemšanos?

Nebanku kreditētāji uztraucas par nelegālā aizdevumu biznesa attīstību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Ierobežojot nebanku kreditētāju jeb "ātro kredītu" devēju darbu, uzplaukt varētu nelegālais aizdevumu bizness, Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" pauda Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijas vadītājs Gints Āboltiņš.

Viņš galvenokārt norādīja uz ieceri samazināt procentu likmi nebanku kreditētājiem, kā arī iespējamo regulējumu, kas paredzētu vēl rūpīgāk pārbaudīt katru, kurš piesakās kredītam.

Asociācijā informēja, ka nelegālā biznesa problēma jau tagad ir aktuāla. Tās pasūtītā SKDS aptauja parāda - 

kopumā 31% iedzīvotāju Latvijā saņem piedāvājumus aizņemties naudu nelegālajā tirgū.

Pēc aptaujas datiem, 16% saņem šādus piedāvājumus reizi nedēļā,  8% - reizi mēnesī, 4% - reizi pusgadā, bet 3% - reizi gadā.

Lielākā daļa - 67% - aptaujas dalībnieku piedāvājumus saņēmuši e-pastā. Tāpat 16% iedzīvotāju saņēmuši piedāvājumu aizņemties ar sludinājuma starpniecību, 12% - pa telefonu, bet 8% - ārvalstu un vietējās interneta vietnēs, kuras darbojas Latvijā bez licences.

SKDS aptaujāja Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 75 gadiem, tos sasniedzot internetā. Kopumā aptaujā piedalījās 1005 respondenti no visas Latvijas, un aptauja veikta no 3. līdz 10.jūlijam.

KONTEKSTS:

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs izpētījis, ka Latvijā tikai 36% ātro kredītu klienti spēj laikus atdot aizņēmumu, kas paņemts pie nebanku kreditētājiem.

Situāciju varētu labot likumu izmaiņas. Piemēram, bankām citiem aizdevējiem būtu jāziņo par klientu esošajiem kredītiem. Šobrīd kredītiestāžu likums dalīties ar šo informāciju liedz. Ierobežot vajadzētu arī ātro kredītu reklāmas. Tāpat rosināts nebanku aizdevējiem samazināt procentu likmi līdz 25% gadā jeb 0,07% dienā.

Nebanku kreditētāja "4finance" vadītājs Gvido Endlers norādījis, ka pēdējais priekšlikums tik ļoti ierobežotu biznesu, ka kompānijām ar to vienkārši nebūtu izdevīgi nodarboties.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti