Panorāma

Ierobežos asinsdonoru brīvdienas

Panorāma

Viens demisijas pieprasījums seko otram

Sola stingrākus noteikumus ātrajiem kredītiem

Nebanku kreditētāji apmainīsies ar datiem un sola vērtēt klientu maksātspēju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Lai mazinātu risku, ka kredītus aizņemas iedzīvotāji, kas nespēj tos atdot, Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācijas (LNKA) biedri ir vienojušies turpmāk apmainīties ar datiem par klientu uzņemtajām parādsaistībām. Tāpat LNKA biedri vienojušies saviem klientiem prasīt informāciju par viņu ienākumiem un izdevumiem. Paredzams, ka savstarpēju datu apmaiņu asociācijas biedri sāks aprīlī, informēja asociācijā.

“Jau šobrīd asociācijas biedri izmanto dažādus instrumentus maksātspējas pārbaudei. Izmantojot parādu piedziņas datu bāzes, tiek pārbaudīta informācija par to, vai klientam ir aktīvas kavētās pārādsaistības. Nebanku kreditētāji analizē arī iepriekšējo kredītu atmaksas disciplīnu. Sākontēji tiek piešķirsti mazāki kredīti, ja kredīts atmaksāts laikā, tad kredītņēmējam pieejama lielāka summa. Ieviešot jaunos instrumentus, nebanku kreditētāji turpmāk veiks pilnīgu maksātspējas vērtēšanas procedūru,” norāda Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācijas vadītāja Baiba Fromane.

Saskaņā ar asociācijas datiem jau šobrīd, izvērtējot klientu maksātspēju, katram otrajam jeb 52% no jaunajiem klientiem aizdevums tiek atteikts.

Asociācijas biedru lēmums paredz, izmantojot SIA “Creditinfo Latvija” sistēmu, turpmāk savā starpā apmainīties gan ar pozitīvo, gan ar negatīvo informāciju par klientu saistībām. Tas nozīmē, ka nebanku kredītdevējiem būs pieejama informācija gan par klientu aktīvajām saistībām un to apmēriem, gan par kavētājiem maksājumiem, kas ir svarīgi, pieņemot lēmumu par kredīta izsniegšanu.

Līdz ar to vairs nebūs iespējama situācija, ka klients, vieglprātīgi izturoties pret savām finansēm, vienlaicīgi varēs aizņemties pie vairākiem nebanku kredītdevējiem, ja viņš to nevar atļauties. Tāpat aizdevēji varēs kontrolēt, lai kredīta summa būtu samērīga ar klienta ienākumiem. Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācijas biedri ir pāliecināti, ka jaunie maksātspējas vērtēšanas instrumenti pasargās gan klientus no potenciāliem kavējumiem, gan uzņēmumus no zaudējumiem.

Kā būtisku valsts uzdevumu asociācija šajā jautājumā redz vienota regulējuma izstrādi visiem tirgus dalībniekiem, lai aptvertu arī tos nebanku kreditētājus, kas nav asociācijā. Tādi ir zem 20% no kopējās nebanku kreditēšanas tirgus daļas. Asociācija arīdzan aicina atbildīgās institūcijas veidot vienotu kredītu reģistru, kur būtu pieejama informācija arī par citiem finanšu tirgus dalībniekiem un citiem datiem, piemēram, informācija ieņēmumu esamību, komunālo rēķinu apmaksas vēsturi, tiesu izpildītāju datiem u.c.

Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācija pārstāv uzņēmumus, kuriem ir vairāk nekā 80% no kopējās nozares tirgus daļas. Asociācijas misija ir veidot uzticamu, sociāli atbildīgu un uz ilgtermiņa sadarbību vērstu kreditēšanas praksi, ko pozitīvi novērtē patērētāji un valsts reglamentējošās institūcijas, vienlaikus respektējot nebanku finanšu risinājumu sniegtās iespējas ikviena indivīda un sabiedrības brīvai un nodrošinātai attīstībai.

Bet, lai risinātu problēmu ar grūtībās nonākušiem kredītņēmējiem, kas aizdevumus ir paņēmuši pie vairākiem nebanku kredītdevējiem, bet nespēj segt savas saistības, Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācija ir izstrādājusi kārtību, kādā kredītņēmējs un asociācijas biedri turpmāk varēs vienoties par pakāpenisku parādu atmaksu, ievērojot katra kredītņēmēja individuālās iespējas parādus atdot. Jaunā kārtība stāsies spēkā jau pirmdien, 25. martā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti