Nebanku kreditētāji aizdevuši par 70 miljoniem latu vairāk nekā bankas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Nebanku kreditētāji pērn apsteiguši bankas pēc aizdevumos izsniegtajām summām. No apmēram 250 miljoniem latu, ko izsnieguši nebanku kreditētāji, gandrīz pusi sastāda ar interneta un īsziņu palīdzību saņemtie tā saucamie ātrie kredīti. Banku izsniegto kredītu apjoms pērn bijis par 70 miljoniem mazāks.

Patērētāju tiesību aizsardzības centrā ātro kredītu uzvaras gājienu skaidro ar to vieglu saņemšanu un ne tik stingrām klientu maksātspējas pārbaudēm.

Tomēr Ekonomikas ministrija jau ir iesniegusi valdībā grozījumus, kas neļaus ātrajiem kredītiem piemērot lielāku likmi par 100% gadā. Patērētāju tiesību aizsardzības centra direktore Baiba Vītoliņa uzskata, ka izmaiņas izskaudīs mazos kredītus uz īsu termiņu, kurus daudziem ir grūti atmaksāt. „Procentu likmes noteikšana nozīmē aizliegšanu noteiktam kredītu veidam netiešā veidā. Tas ir kredītus uz ļoti mazu dienu skaitu, un kredītus ar mazām summām uzņēmums vairs finansiāli nevar atļauties. Līdz ar to šādi kredīti vairs nebūs pieejami,” skaidro Vītoliņa.

Vienlaikus viņa kritiski vērtē nebanku kreditētāju attieksmi pret saviem klientiem. „Nebanku kredītdevēju attieksme, uzskatot sevi par sociālās palīdzības sniedzējiem, - jo kur gan tam nabaga cilvēkam iet pēc palīdzības, ja pašvaldība atsaka palīdzību, bet man nav kur ēst? Mans uzskats ir tāds, ka „ātrais kredīts” nepalīdz tam, kuram to ienākumu nav,” saka Vītoliņa. Viņa norāda, ka atmaksājamā summa ir lielāka nekā summa, ko cilvēks sākotnēji paņēmis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti