Panorāma

Pirms 79 gadiem Padomju Savienība okupēja Latviju

Panorāma

"Rīgas satiksmes" padomes atlase pabeigta, iecelt sola tuvākajā laikā

Pēdējais brīdis atklāt patiesos labuma guvējus

Neatklājot patiesā labuma guvējus, 900 uzņēmumiem draud likvidācija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Likvidācija draud aptuveni 900 uzņēmumiem, kas nav atklājuši patiesos labuma guvējus –brīdināja Uzņēmumu reģistra galvenā valsts notāre Guna Paidere. Jau tuvākajā laikā Uzņēmumu reģistrs kompānijām nosūtīs brīdinājumus. Ja uzņēmumi mēneša laikā nereaģēs, tie tiks izslēgti no Uzņēmumu reģistra.

Uzņēmumu patieso labuma guvēju nenoskaidrošana ir viens no trūkumiem, ko Latvijai pārmetuši starptautiskie naudas atmazgāšanas novēršanas eksperti “Moneyval” ziņojumā. Pagājušajā nedēļā Saeima paplašināja Uzņēmuma reģistra pilnvaras, kas ļaus ātri likvidēt uzņēmumus, kuri patiesos īpašniekus slēpj.

Drīzumā Uzņēmumu reģistrs 900 kompāniju, kas patiesos labuma guvējus nav atklājušas, nosūtīs brīdinājumu, ka mēneša laikā uzņēmumi no reģistra tiks izslēgti. “Starp šiem 900 uzņēmumiem ir strādājoši uzņēmumi. Tas, ko mēs redzam, ka tie ir arī uzņēmumi ar pazīstamiem nosaukumiem. Protams, tagad publiski vārdā nevienu nesaukšu, bet

mēs tiešām esam ieinteresēti, lai šie uzņēmumi atklātu savus patiesos īpašniekus un turpinātu darboties Latvijā,” norādīja Paidere.

Taču patieso labuma guvēju noskaidrošanu apgrūtinot uzņēmumu īpašnieku struktūra ārzemēs.Informācija “Lursoft” datu bāzē liecina, ka starp ārvalstniekiem piederošajiem uzņēmumiem, kas nav norādījuši patiesos labuma guvējus, ir arī kompānijas ar vairāk nekā 10 miljonu eiro lielu apgrozījumu. Lielākie – elektromateriālu piegādātājs “SLO Latvia” un ūdensapgādes risinājumu izstrādātājs “Grundfos Pumps Baltic”. Abu kompāniju pārstāvji Latvijas Televīzijai norādīja, ka jautājums tiekot risināts.

Galvenā valsts notāre Paidere arī stāsta, ka uzņēmumi mēdzot gaidīt oficiālu pieprasījumu, lai uz to varētu reaģēt mātes kompānijas: “Tad varbūt ir tie pārpratumi, kāpēc citur vēl nevajag tik detalizēti to atklāt, bet Latvijā jau vajag. Vienkārši tūlīt tas būs jādara jau visur Eiropā. Jautājumi ir, un pakāpeniski tie no situācijas uz situāciju tiek risināti.”

Lielāku administratīvo slogu jauno prasību dēļ atzīst gan Tieslietu ministrija, gan Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK).

LTRK vadītājs Jānis Endziņš pastāstīja, ka pie jaunās kārtības biznesam vēl jāpierod, taču stingrie noteikumi var dot arī ieguvumus: “Mēs no pēdējām pozīcijām tajā atmazgātāju valstu reitingā, ja tā var teikt, nokļūsim, es ceru, visas šīs reformas realizējot, vienā no labākajām situācijām un, iespējams, būsim par paraugu. Ja tas izdosies, tad, es domāju, tas vidējā un ilgākā termiņā iedos ļoti labu papildu stimulu visai tautsaimniecības attīstībai.”

Lai uzņēmēji varētu pārliecināties arī par sadarbības partneru īpašniekiem, plānots, ka no nākamā gada ziņas no Uzņēmuma reģistra varēs iegūt bez maksas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti