Panorāma

Paplašina atbalstu Eiropas uzņēmējiem

Panorāma

Sācies Baltijas jūras reģiona forums

Kritizē diferencēto neapliekamo minimumu

Neapliekamā minimuma diferencēšana neaudzēs mazās algas, uzskata sociālie partneri

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Finanšu ministrijas (FM) priekšlikums no 2016.gada ieviest diferencētu neapliekamo minimumu mazās darba algas nepaaugstinās, un mērķis mazināt sabiedrības nevienlīdzību netiks sasniegts. Šādu viedokli pauž arodbiedrības un uzņēmēju organizācijas, kas ir vienojušās par atbalstu darba spēka nodokļu samazināšanai.

Latvijai nodokļu politikā nevajadzētu no jauna izgudrot velosipēdu, bet gan sekot citu valstu pieredzei, kā arī tiem ieteikumiem, kurus jau vairākkārt snieguši starptautiskie eksperti – tā uzskata Latvijas arodbiedrību un uzņēmēju organizāciju pārstāvji.

Pēc sociālo partneru domām, Latvijai būtu jāsamazina darba spēka nodokļi un jāpalielina tie nozarēs, kur nodokļu kāpums neietekmē ekonomikas izaugsmi. Savukārt kopējam nodokļu īpatsvaram no iekšzemes kopprodukta būtu jāpieaug līdz 30%.

Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektore Līga Meņģelsone arī norādīja, ka ģimenēm ar bērniem būtu jānodrošina labvēlīgāki iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) nosacījumi.

Gan uzņēmēju organizācijas, gan arodbiedrības neiebilst pret iecerēm ieviest Latvijas nodokļu sistēmā progresivitātes principu, tomēr, to ieviešot, būtu jāņem vērā līdzīgus principus kā citās valstīs, uzskata Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) viceprezidente Lienīte Caune.

"Viss jau būtu skaisti, ja šis progresīvā nodokļa piedāvājums būtu tāds kā citās Eiropas valstīs, kur šāds progresīvais nodoklis strādā, kur pirmā trepe ir vai nu 5 vai 10 vai 12 procenti, nevis uzreiz sākot ar 23 vai 24 procentiem, neņemot vērā šos mazo algu saņēmējus, un uzskatot, ka 1500 eiro mūsu valstī ir fantastiski liels atalgojums,” teica Caune.

Gan darba ņēmēji, gan darba devēji vienoti iebilda FM ierosinājumam ieviest diferencētu ar IIN neapliekamo minimumu, norādot, ka strādājošo ieguvums no šīs ieceres būs tikai simbolisks.

"Priekš kam ir jāveic šādas revolucionāras pārmaiņas, un jāizdomā kaut kāda jauna kārtība vienai valstij visā pasaulē, Latvijai, ja citās valstīs darbojas progresīvā iedzīvotāju ieņēmumu nodokļa sistēma, ko mēs varam piemērot Latvijai. Ja mēs uzskatām, ka šī sistēma Latvijai nav piemērojama, tad mēs nenodarbojamies ar pilnīgi nevajadzīgu jaunradi,” norāda Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības vadītājs Pēteris Krīgers.

Darba devēji un darba ņēmēji arī uzsvēra, ka ir svarīgi, lai darbaspēka nodokļi starp Baltijas valstīm būtu konkurētspējīgi, jo pārcelt biznesu no vienas valsts uz otru šobrīd ir ļoti viegli.

Jau ziņots, ka FM priekšlikumi paredz, ka no 2020.gada tiem strādājošajiem, kuru algas ir virs 1500 eiro, neapliekamais minimums pakāpeniski saruks, savukārt zemāko algu saņēmējiem, kuru algas ir līdz 380 eiro, neapliekamais minimums pakāpeniski tiks palielināts līdz 160 eiro. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti