Ne visi uzņēmēji Latgalē gatavi atlaist pret Covid-19 nevakcinētos strādniekus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

No 15. decembra klātienē tautsaimniecības nozarēs varēs strādāt tikai Covid-19 sertifikātu saņēmušie darbinieki. Tagad privātajiem uzņēmumiem dots pārejas periods, pēc kura tie  darbinieki, kuri nebūs vakcinējušies vai pārslimojuši Covid-19 infekciju, vai nevarēs strādāt no mājām, būs jāatlaiž. Latgalē par spīti darbaspēka trūkumam daži lielākie uzņēmēji ir gatavi atlaist nevakcinētos darbiniekus, citi – tieši kvalificēta darbaspēka trūkuma dēļ to nevar atļauties.

Lielākā siera ražotāja Latgalē, uzņēmuma "Preiļu siers", valdes priekšsēdētājs Jāzeps Šņepsts, šādu valdības lēmumu uzskata par nepārdomātu un kaitējošu uzņēmuma darbībai un attīstībai.

"Šādus lēmumus mūsu valdība var pieņemt un attiecināt uz valsts sektoru, bet tas absolūti nevar darboties un praktiski tas nav realizējams privātajā sektorā. Es nevaru darbinieku, kurš nav vakcinējies, atbrīvot no darba, jo mums ir maiņu darbs un man viņa vietā nav ko ielikt. Mums uzņēmumā ir specifiskas profesijas, kuras Latvijā neviens negatavo, – iekārtu operatorus, meistarus un tā tālāk."

Vakcinācija uzņēmumā "Preiļu siers" ir atstāta pašu darbinieku ziņā.

"Es statistiku nevedu. Bet iet uz tādu speciālu cilvēku atlaišanu, tā ir pilnīgākā muļķība," viņš teica.

Lai arī Latgalē vakcinācijas aptvere joprojām ir zemākā Latvijā, šūšanas uzņēmumā "Nemo", kas darbojas gan Krāslavā, gan Gulbenē, no 150 cilvēku lielā kolektīva Covid-19 sertifikāts ir vairāk nekā 96% darbinieku.

Kā uzsvēra uzņēmuma vadītāja Inga Zemdega-Grāpe, liela daļa darbinieku Covid-19 pārslimoja šā gada sākumā, kad uzņēmumam pat nācās uz divām nedēļām pārtraukt savu darbību.

"Mūsu kolektīvā ir daži, kuri nebija ar mieru [vakcinēties], bet tie tiešām ir uz vienas rokas pirkstiem saskaitāmi. Un, protams, ka tam ir negatīvas sekas, jo darbinieki mums ir ļoti vērtīgi un augsti kvalificēti, un ir pat "atslēgas cilvēki". Bet tur neko nevar darīt. Šajā gadījumā kompromiss netiek pieļauts. Mūsu nozarē mēs visu laiku esam darbinieku meklējumos, jo mums ir tik daudz pasūtījumu, kad saistībā ar Covid-19 augsto transporta izmaksu dēļ no Ķīnas, ražošana ir pieprasīta tieši Eiropā. Darbinieku trūkst visu laiku, un katrs cilvēks mums ir ārkārtīgi vērtīgs," viņa norādīja.

Stingru pozīciju darbinieku vakcinācijas jautājumā ir ieņēmis uzņēmuma "Rēzeknes gaļas kombināts" padomes priekšsēdētājs Guntis Piteronoks, kurš

par spīti jau pastāvošajam darbaspēka trūkumam pēc 15. decembra ir gatavs atlaist nevakcinētos darbiniekus un meklēt strādniekus arī ārzemēs.

Piteronoks teica: "Mums štatā ir pieņemts gan ārsts, gan medmāsa, kuri seko situācijai. Šobrīd uzņēmumā ir vakcinēti 80% darbinieku. Jā, ir cilvēki, kuri nevēlas vakcinēties, bet ir termiņš – 15. decembris, kad cilvēkam ir jāpieņem lēmums. Ja viņš nepieņems to lēmumu, mums no viņa nāksies šķirties. Kas notiks uzņēmumā? Būs reorganizācija, meklēsim cilvēkus un pieņemsim darbā tos, kuri gribēs vakcinēties. Meklēsim Ukrainā kvalificētu darbaspēku, un strādās ukraiņi pie mums. Ko mēs varam darīt?"

Laikā, kad daudziem darba devējiem jau tāpat grūti atrast un noturēt darbiniekus, nevakcinētu cilvēku atlaišana var kļūt par būtisku izaicinājumu daudzās tautsaimniecības nozarēs, uzskata Latvijas Darba devēju konfederācijas jurists Jānis Pumpiņš.

Viņš pauda: "Protams, darba devēji šos termiņus sagaida ar lielām bažām, jo jau tagad tiek paredzēts, ka būs problēmas ar nepārtrauktu pakalpojumu un ražošanas procesu nodrošināšanu. Protams, tas lielākoties varētu notikt atsevišķās nozarēs, kur šī vakcinācijas aptvere ir viszemākā – kokapstrādes rūpniecība, būvniecība, transports."

KONTEKSTS:

Ministru kabineta noteikumi nosaka – ja kāds darbinieks būs nolēmis, ka viņš nevēlas vakcinēties, tad darba devējam 15. decembrī darbinieks būs vai nu jāatstādina, vai jānosaka dīkstāve viņa vainas dēļ, ja vien uzņēmumā nav iespējas šo cilvēku nodarbināt attālināti. Ja trīs mēnešus ilgajā atstādināšanas vai dīkstāves laikā darbinieks neiegūs nepieciešamo vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu, darba devējam būs tiesības izbeigt darba attiecības ar šo darbinieku.

Šo prasību kontroli nodrošinās Valsts policija sadarbībā ar pašvaldības policiju, Valsts robežsardzi, Valsts darba inspekciju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti