Panorāma

Specvienību sacensības

Panorāma

Roboti pilsētu ielās

Nav vienprātības par veikalu slēgšanu svētdienās

Nav vienprātības par veikalu slēgšanu svētdienās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Gaidot otrdien, 13.septembrī, paredzēto Tirdzniecības darbinieku arodbiedrības sanāksmi, kurā bija plānots lemt par veikalu darbu brīvdienās un svētkos, pirmdien vairāku tirdzniecības centru vadītāji izplatīja atklātu vēstuli, aicinot lielveikalu slēgšanu brīvdienās nepieļaut. Pagaidām gan šī diskusija ir tikai viedokļu apmaiņa, jo likumdošanas ceļu priekšlikums nav sācis un nav arī skaidrs, vai tas notiks.  

Par to, ka veikali varētu būt slēgti brīvdienās, pirmās sāka runāt arodbiedrības, norādot, ka ceļš uz to jāiet pakāpeniski - vispirms to nodrošinot valsts svētku dienās.

Pirms mēneša savā sēdē to atbalstīja Latvijas Tirgotāju asociācija, brīvdienās piedāvājot slēgt lielos pārtikas veikalus, kuros ir vairāk nekā 2000 darbinieku, ļaujot strādāt tikai mazajiem.

Otrdien galīgo lēmumu bija paredzēts pieņemt Tirdzniecības darbinieku arodbiedrībā. Taču lielveikalu ķēdes pasteidzās ar savu vēstījumu, norādot, ka šī iniciatīva šķiet pārspīlēta un ekonomiski nepamatota. Cilvēki esot pieraduši iepirkties brīvdienās, turklāt tas ir arī konkurences jautājums.

“Liegums strādāt brīvdienās lielveikaliem vai tikai uzņēmumiem, kuros ir vairāk nekā 2000 darbinieku, radītu nevienlīdzīgas konkurences situāciju un neveicinātu mazo veikalu izaugsmi. Tas būs valsts sūtīts signāls, ka nav nepieciešams meklēt savu nišu un attīstīties, radot konkurētspējīgus produktus un pakalpojumus, jo peļņu varēs gūt nedēļas nogalēs, izmantojot negodīgas konkurences apstākļus,” teikts vēstulē. 

Vēstuli parakstījuši tirdzniecības centru “Spice”, “Origo”, “Galerija Centrs”, “Alfa”, “Mols”, “Dole”, “Domina”, “Riga Plaza” un “Galleria Riga”. Aizņemtības dēļ to pārstāvji interviju klātienē pirmdien attiecās sniegt.

Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusēvičs  uzskata, ka šie tirdzniecības centri vēstuli rakstījuši “Rimi” interesēs, jo tajos visos ir šis veikalu tīkls, kas ir nemierā, ka šajā priekšlikumā izrādīto  pretimnākšanu mazajiem tirgotājiem.

“Mazajiem tirgotājiem, tāpat kā daudzās citās valstīs, kur ir ierobežojumi, parādīsies iespēja ilgāk izdzīvot konkurencē ar lielajiem,” sacīja Danusēvičs.

“Pagājušajā nedēļā man zvanīja Eiropas tirgotāju arodbiedrības viceprezidents. Viņš saka, ka pēc Francijas un Polijas piemēra šīs te bezgalīgās ekspansijas iznīkt arvien vairāk tirgotāju, un Polijā, viņš stāstīja, ka 4000 tirgotāju beiguši darbu, un, ka ir jāaizstāv gan darba ņēmējs, gan arī jārūpējas par mazajiem tirgotājiem,” pauda Danusēvičs.

Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijā, kas pārstāv arī “Rimi”, savukārt norādīja, ka līdzšinējā pieredze parādot, ka jau tagad veikali svētkos saīsina darba dienas.

Taču nekas nevar būt obligāts, norādīja asociācijas vadītājs Noris Krūzītis.

“Jāvadās pēc pircēju vēlmēm. Un pircēju vēlmes, ja ir, tad tās arī diktē to pakalpojumu sniegšanas veidu, un šobrīd ir tā - ja mēs strādājam un sniedzam pakalpojumu, pircējs ir apmierināts,” skaidroja Krūzītis.

Par to, ka veikalu darbiniekam savukārt tā būtu iespēja svētkus pavadīt ar ģimeni, Noris Krūzītis sacīja, ka situācijas ir dažādas un cits tieši vēlas šajās dienās strādāt, bet nestrādāt citās.

Tirdzniecības darbinieku arodbiedrība galīgā lēmuma pieņemšanu atlikusi, taču tās vadītāja Maira Muceniece Latvijas Televīzijai atzina, ka tas gan neesot pirmdien saņemtās vēstules dēļ. Aizkavējušās esot darbinieku aptaujas.

Lēmums visdrīzāk tikšot pieņemts līdz decembrim. Un tikai pēc tam savukārt varētu lemt par ierosinājuma iesniegšanu jau lemšanai politiskā līmenī. Arī konkurences padome situāciju pagaidām nav gatava komentēt, norādot, ka līdz šim publiski izskanējusī informācija ir pārāk nekonkrēta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti