4. studija

Ja spožās virtenes nevis rotā eglīti, bet biedē svinētājus...

4. studija

"Boss" pret "Brosu": parfīmu pakaļdarinājumi veikalu plauktos

Kā kopš eiro ieviešanas mainījusies vērtība Latvijas latu kolekcijai?

Nav apmainīti 24 miljoni latu monētu - kā mainījās to vērtība?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ir pagājuši vairāki gadi, kopš latus ir aizstājuši eiro. Daudzi centās kolekcionēt īpašos  jubilejas latus, kā arī papīra banknotes. Vai gadu gaitā to vērtība ir augusi vai kritusies, skaidroja LTV raidījums “4. studija”.

Latvijas Bankas pārstāvis Juris Kravalis atzina, ka “īpašie vienlatnieki ir vieni no tām monētām, kas visvairāk nav apmainīti pret eiro, kas visvairāk ir cilvēku rīcībā palikuši - tie līdz šim ir 24 miljoni monētu”.

“Tas liecina, ka cilvēki ļoti nelabprāt šķiras no šīm savām kolekcijām, un noteikti numismātikas apgrozījums ar viņām ir diezgan liels,” pieļāva Kravalis.

Latvijas Bankā latus, kaut arī tās būtu jubilejas monētas, var apmainīt pret eiro tikai pēc noteiktā kursa, taču iegādāties jubilejas lata monētas vai banknotes nav iespējams.

Līdz šim nav atgrieztas 783 tonnas monētu. Lielākā daļa no tā daudzuma ir viena lata un santīmu monētas, kas ir pazaudētas vai palikušas tūristu maciņos kā sīknauda.

“Kopumā ir tā, ka ir atgriezušās 96% banknošu un aptuveni 40% monētu,” stāstīja Kravalis.

Taču uz jautājumu, kā ir mainījusies jubilejas latu vērtība, Latvijas Banka atbildēt nevar.

“Latvijas Banka noteikti nav tie, kas seko šīm numismātikas izmaiņām, bet es varu pateikt, ka šad un tad cilvēki nāk un prasa, kas ir noticis ar šīm monētām, tāpat arī šī Latvijas naudas māksla ir tik attīstīta, ka mūsu eiro naudas monētas - gan īpašā dizaina 2 eiro monētas, gan mūsu kolekcijas monētas - ir pieprasītas arī visā pasaulē un ir liela interese,” atzina bankas pārstāvis.

Interneta vietnēs tiek piedāvāts iegādāties dažādas jubilejas latu monētas un cenas svārstās no dažiem eiro par vienu monētu līdz pat vairākiem simtiem par pilnu kolekciju. Bet kāda tad ir reālā tirgus cena?

“Tagad jau piektais gads iet, kā latu mums vairs nav, un tā vērtība, nu tas nekas iepriecinošs nebūs visiem kolekcionāriem, patiesībā ir pat nokritusies tām dārgajām monētām mazliet,” pastāstīja numismāts Madis Gerbaševskis. “Bija moments, kad lati mainījās uz eiro, un bija ažiotāža, ka lats tūlīt pazudīs, un gribējās sakrāt, un bija nenormāls cilvēku pieplūdums, jo visi gribēja atstāt par piemiņu, un tagad tas ir norimies.”

Ieskaitot ierasto vienlatnieku monētu, kopā ir 24 lata monētas, un kā vērtīgākie no šiem latiem jau vēsturiski ir stārķis un skudra. Iemesls - tās tika izdotas mazākā tirāžā.

“Stārķis tajā pīķa momentā maksāja kādus 35 eiro, kas bija aptuveni 25 lati, bet tagad stārķi var nopirkt jau zem 20 eiro,” atklāja Gerbaševskis.

Protams, cena ir atkarīga no monētas kvalitātes. Pārējās jubilejas monētas ir palikušas iepriekšējā cenu līmenī - no 3-4 eiro par monētu, bet pilnu jubilejas latu komplektu var iegādāties zem 100 eiro.

Bet, piemēram, 500 latu banknote labā stāvoklī var maksāt pat 1500 eiro.

“Ar banknotēm ir tā, ka mazie nomināli, - tiem vērtība lielāka nav palikusi, jo, kas gribēja, varēja diezgan ilgi bankā dabūt, un tāpēc viņi arī ir saglabājušies, bet 100 un 500 ir pamatīgi palikuši dārgāki,” stāstīja numismāts.

“Bet te ir jāmin fakts, ka tas ir tikai par ļoti labas kvalitātes – respektīvi, nelocītām banknotēm. Ja šī banknote ir bijusi apgrozībā, tad nē, tad tās vērtība patiesībā neko lielāka nav. Runa ir tikai par pilnīgi jaunām banknotēm. Es varētu teikt, ka pirmā izlaiduma 500 lati kādus divus nominālus maksā,” sprieda eksperts.

Jubilejas latu vērtība varētu augt tad, kad daudzi šos latus tomēr samainīs pret eiro un to kļūs krietni mazāk, bet interesanti ir tas, ka tieši parasto “lasi” nemaz nevar dabūt tik viegli, kā varētu šķist, jo ļaudis naski krāja jubilejas latus, bet par ierasto latiņu vienkārši piemirsa, kā arī - tūristi visbiežāk kā suvenīru līdzi aizveda tieši parasto lata monētu. Bet tikmēr Latvijā arvien populārāk kļūst kolekcionēt jubilejas eiro monētas.

“Pēdējā 2 eiro monēta, kas iznāca nelielā tirāžā, bankā tika izķerta pāris stundu laikā.  Pēdējās divu eiro monētas tirgus vērtība šobrīd ir ap 5 eiro,” stāstīja numismāts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti