Naukšēnos zobārstniecība attīsta ražotni, kur taps zobu kapes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Attīstoties modernajām tehnoloģijām, arī laukos dažādojas uzņēmējdarbības veidi un tie vairs nav tikai zemes apstrāde, gaļas un piena ražošana, amatniecība vai lauku tūrisms. Tā, piemēram, Naukšēnos izveidots zobārstniecības uzņēmums, kurā šobrīd top ražotne, lai jau drīzumā sāktu ražot zobu kapes.

Naukšēnos zobārstniecība attīsta ražotni, kur taps zobu kapes
00:00 / 04:59
Lejuplādēt

"Šāda tipa kapītes mēs ražosim šeit, ar printera palīdzību tās izprintējam, tālāk ieliekam vienā citā agregātā, kas mums ir uz galda, un izveidojam šādu plastmasiņu, tad mēs to apstrādājam," zobu tehniķis Viktors Priverts rāda paraugu, kādas te taps zobu kapes, tās domātas zobu taisnošanai un sakodiena korekcijai. "Lai to procesu radītu ar plastmasas kapēm, lai nav jālieto metāla breketes; šīs ir labāk kopjamas, tās var noņemt, tās neredz."

Šobrīd Naukšēnu doktorātā, kur mājvietu radis zobārstniecības uzņēmums, vēl notiek ražotnes iekārtošana. "Šobrīd mēs visu tikai sainstalējam, saliekam, te mēs veiksim arī pacienta skenēšanu, to veiksim atsevišķā kabinetā, bet šeit mēs varēsim ražot tās kapes."

Naukšēnu doktorātā strādās četri zobārsti, un līdz ar to šis pakalpojums būs pieejamāks arī vietējiem cilvēkiem.

"Kopumā mums ir četri cilvēki, kas braukā uz šejieni un kas veic dažādas manipulācijas, nav viens zobārsts, kas veic visu. Mēs vairāk specializējamies uz zobārstniecības profilaksi; pacientus, kas pie mums nokļūst, mēs spējam vairāk motivēt, lai viņi vairāk kopj tos zobus iepriekš, nevis nolaiž līdz zobu sāpēm."

Pamatlīdzekļu iegādei gūts arī Eiropas Savienības finansiālais atbalsts. Biedrības  "No Salacas līdz Rūjai", kas pieņem un izvērtē "Leader" projektus, administratīvā vadītāja Ineta Andersone atzina, ka zobārstniecības uzņēmuma izveide laukos ir būtisks ieguvums.

"Viņi ir pakalpojumu, kas ir pieejams lielajās pilsētās, atnesuši uz mazajiem Naukšēniem. Viņi ir arī iepriekš jau ieguldījuši zobārstniecības aprīkojumā un ar šo pakalpojumu ir nodrošinājuši mazajos Naukšēnos jau kaut ko tādu, ko mēs varam saukt par inovatīvu," stāstīja Andersone.

Zobu tehniķis Viktors Priverts pirms desmit gadiem Naukšēnu pusē iegādājās īpašumu, tad arī sāka veidot savu zobārstniecības praksi.

"2012. gadā mēs šeit pirmo reizi atvērām zobārstniecības kabinetu, nu tad palēnām mēs esam izauguši, ka mēs tagad varam piedāvāt jaunas tehnoloģijas," sacīja Priverts. Jautāts, vai tas nozīmē, ka laukos veidojas zobārstniecības klīnika, zobu tehniķis sacīja: "Nu skatīsimies, kā tā veidosies, varbūt, ka jā. Mēs negribam palikt pie tā vecā, mainīt tikai sudraba blombes un neko tālāk nedarīt. Ja, kā saka, apstākļi to ļauj, šeit īres maksas un tas viss atļauj nesteidzīgi to darīt, tad es domāju, ka mēs noteikti varēsim to procesu palaist."

Bet, runājot par to, kāpēc ražotnei un zobārstniecības praksei izvēlēti tomēr tik attāli lauki, jo Naukšēnus no Rīgas šķir vairāk kā 150 kilometru, Priverts minēja vairākus aspektus.

"Tā kā [vizītei[ pie ortodonta un lai kapes izveidotu, ir vajadzīgs ļoti liels laiks un rindas 3–4 mēneši, mēs šo procesu varētu paātrināt, jo cilvēki, kam šo procedūru vajag, ir gatavi atbraukt tos 150 kilometrus, ja šeit ir atbilstošs speciālists un tehnoloģijas. Noteikti, ka ir finansiāli daudz izdevīgāk šeit, ņemot arī vērā šī brīža situāciju, – lai šādu visu procesu iesāktu Rīgā, noteikti vajag pilnīgi citas izmaksas un, kā saka, konkurence šeit ir minimāla," klāstīja Priverts.

Biedrības "No Salacas līdz Rūjai" administratīvā vadītāja vērtēja: tā kā daudzos Eiropas atbalstam iesniegtajos projektos tiek izmantotas jaunās tehnoloģijas, arī laukos dažādojas uzņēmējdarbības veidi.

"Mēs administrējam šos "Leader" projektus, kas ir tieši ar nelauksaimniecisko darbību, un, es varu teikt, ka katrā mūsu kārtā, kad notiek projektu konkursi, konkurence ir diezgan liela, un tiešām mēs varam runāt par inovativitāti, par digitalizāciju, mēs varam runāt par jauniem risinājumiem, par bezatkritumu tehnoloģiju, kas ļoti bieži ir arī produktu pārstrādē; šie projekti ir ļoti daudzveidīgi," stāstīja Andersone.

Lielākoties gan jaunie uzņēmumi, kuri meklē inovatīvus risinājumus vai produktus, tomēr ir saistīti ar lauksaimniecību.

"Tā ir tāda sava savstarpējā mijiedarbība, jo patiesībā lauksaimniecība un nelauksaimniecība, šie uzņēmējdarbības projekti viens ar otru  mijiedarbojas, jo, piemēram, produktu ražotājs, gaļas produktu ražotājs – viņš iepirks bioloģisko gaļu no šī lauksaimnieka. Pieņemsim, kaltētu gaļu piedāvā, kas ir priekš Latvijas tāds ļoti netradicionāls veids, bet ir izpētīts, ka patiesībā, dodoties ceļojumos, karavīriem, sportistiem ir ļoti labi, ka var paņemt visur līdzi, tā nav nekur speciāli jāiepako. To var atkal aizvērt un atvērt, tātad nodrošinot sev nepieciešamo pārtiku."

Tā, piemēram, Burtnieku novadā, izmantojot dronu palīdzību, sniegts pakalpojums zemes apstrādē.

"Speciāli pielāgoti droni, kuri veic lauka pārklājuma izpēti un noskaidro, kurā brīdī tur ir kaut kā par maz, vai tur ir minerālmēsli vajadzīgi, vai ir kaut kas par sausu vai par slapju. To sauc par precīzo lauksaimniecību, un lauksaimniekam nav jāmēslo viss lauks, bet tikai konkrētajās vietās, tātad var ietaupīt lauksaimnieka resursus," skaidroja biedrības "No Salacas līdz Rūjai" administratīvā vadītāja.

Bet, runājot par Naukšēnu zobārstniecības ražotni, tad paredzēts, ka jau ar jaunā gada pirmajiem mēnešiem tā uzsāks savu darbību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti