Naujenes zemnieks tirgū ienāk ar organiski audzētu vistu olām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

„Tā vairs nav bioloģiskā saimniekošana, bet videi draudzīga un pat dabai labvēlīga – organiska saimniekošana,” tā par savu mobilo vistu kūti saka 24 gadus jaunais zemnieks Juris Grustāns, kurš savā saimniecībā „Smilgas” Daugavpils novada Naujenes pagastā šogad uzsāka organiski audzētu vistu olu ražošanu.

Naujenes zemnieks tirgū ienāk ar organiski audzētu vistu olām
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Iegādājoties ap pussimta dējējvistu, zemnieks savā lauku sētā piemēroja Skandināvijā noskatītu praksi, ka vistu uzturēšana maksimāli notiek dabiskā vidē. Lai arī vistas labvēlīgos apstākļos dēj mazāk olu, tomēr to kvalitāte ir augsta un arī pieprasījums ir.

Zemnieku saimniecības „Smilgas” gados jaunais saimnieks Juris Grustāns izrāda savu mobilo vistu kūti. Konstrukcija veidota paša rokām un darbojas kopš šī pavasara, kad zemnieks iegādājās pussimt vistas,  lai tās audzētu, kā pats stāsta, organiski.

Dēla ideju par šāda veida saimniekošanu atbalsta un saimniecībā arī piepalīdz Jura mamma Ruta Grustāne, kurai ir pieredze gan kā zemniecei, gan arī ilgus gadus strādājot par lauku konsultanti.

Ideju par mobilo vistu kūti jaunais zemnieks Juris Grustāns bija iesniedzis atbalstam programmā „Laukiem būt”, diemžēl vai par laimi - konkursa žūrija to nenovērtēja; tas liek vairāk paļauties uz paša spēkiem, saka Juris. Vienīgi Daugavpils novada dome pagaidām saskatīja šī biznesa idejas vērtību un sniedza granta atbalstu kā jaunajam uzņēmējam.

Jaunajam zemniekam Jurim Grustānam organiski audzēto vistu olas nav vienīgais iztikas avots, dzīvot un saimniekot harmonijā ar dabu ir jaunā cilvēka izvēle. Videi draudzīgajā saimniekošanā Juris Grustāns redz savu nākotni, šobrīd viņa lauku sētā „Smilgas” tikpat organiski uzsākta arī broileru audzēšana.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti