Naujenes pagastā plāno nolietotu riepu un plastmasas atkritumu pārstrādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Augšdaugavas novada Naujenes pagastā plāno nolietotu riepu un plastmasas atkritumu pārstrādi. Uzņēmums „Innoteh” jauno ražotni iecerējis veidot degradētā teritorijā Pritikinas ciemā. Uzņēmums gumijas izstrādājumu un plastmasas atkritumus plāno pārstrādāt ar pirolīzes metodi, gala rezultātā iegūstot enerģiju. Šobrīd notiek ietekmes uz vidi novērtējums, taču pirmajā publiskā apspriešanā iedzīvotāji interesi neizrādīja.

Pirms 11 gadiem Daugavpilī dibinātais metālapstrādes uzņēmums „Innoteh” ir tas, kurš uzsāka procedūru, lai radītu jaunu ražotni – nolietotu riepu un plastmasas atkritumu pārstrādi.

“Plāni ir pamēģināt izveidot jaunu ražotni un pārstrādāt gan plastmasas atkritumus, gan gumiju. Mums ir pārāk daudz tādu atkritumu. Ja ir runa par riepām, tad, piemēram, lielās lauksaimniecības tehnikas riepas vispār netiek pārstrādātas, un ar pirolīzes tehnoloģiju tās var pārstrādāt,” norādīja uzņēmuma pārstāvis Aleksejs Homutiņins.

Pirolīze ir termoķīmisks sadalīšanās process augstā temperatūrā bez skābekļa.

Ar ieceri uzņēmējs iepazīstinājis Augšdaugavas novada domi. “Tā ir mūsdienīga metode, viss cikls, kā sola uzņēmējs, ir slēgts. Gadā uzņēmums plāno pārstrādāt līdz 800 tonnām plastmasas atkritumu un līdz 2300 tonnām nolietoto riepu. Tā ir aptuveni viena autokrava divās dienās,” zināja stāstīt pašvaldības Dabas resursu nodaļas vadītāja Jolanta Bāra.

Visi atkritumi būšot tikai vietējie, un no tiem tikšot radīti jauni produkti. “Galvenā ideja ir iegūt enerģiju, pārstrādājot atkritumus. Tā, no vienas puses, ir tāda kā misija, bet, no otras puses, tā ir arī iespēja. Jo tā ir alternatīva degvielai, gāzei. Būs iespēja iegūt kurināmo, un varbūt ražosim arī elektroenerģiju. Pagaidām tās ir tikai ieceres. Redzēsim, kas te būs, jo saprotam, ka tēma nav tik viegla,” atzina Homutiņins.

Nepilnu astoņu hektāru plašais nekustamais īpašums “Mežāres 2” Augšdaugavas novada Naujenes pagastā izraudzīts par topošās nolietotu riepu un plastmasas atkritumu pārstrādes vietu. Tā ir maz apdzīvota, degradēta bijusī Padomju armijas teritorija Pritikinas ciemā.

Vietu raksturoja Naujenes pagasta pārvaldes vadītāja Ināra Miglāne: “Te kādreiz bija izvietota Krievijas armijas karaspēka daļa, un šī ciema daļa ir tieši tā, kas mums ir palikusi mantojumā. Protams, pavisam netālu atrodas mūsu apdzīvotais ciems – Naujenes ciems, kur ir skola, ir daudzdzīvokļu mājas. Bet arī šajā konkrētajā vietā ir četras pašvaldības daudzdzīvokļu mājas, no kurām tikai divas ir apdzīvotas.

Galvenais, lai notiek kaut kāda darbība, lai šajā teritorijā atnāk tas, kurš grib strādāt, lai iedzīvotājiem ir darbavietas.”

Uzņēmējs sola radīt līdz 10 jaunas darbavietas. Tieši tukšā teritorija un nelielā apdzīvotība kļuva par vienu no kritērijiem, lai tieši te īstenotu ieceri par gumijas riepu un plastmasas atkritumu pārstrādi.

“Te tiešām apkārtnē nav tik daudz cilvēku. Mēs meklējam tādu vietu, kur, no vienas puses, būtu iespējams attālināt ražotni no dzīves vietas, un te ir iespējams to izdarīt, un, no otras puses, lai pēc laika apstākļiem, vēja virzieniem būtu iespējams šo ražotni izveidot,” skaidroja Homutiņins.

Augšdaugavas novada Attīstības pārvaldē atzinīgi vērtēja jaunas ražotnes ieceri, īpaši degradētā teritorijā. “Tā ir teritorijas, kas jau kopš sen seniem laikiem ir degradēta. Kaut arī vairākas reizes tur bija mēģinājumi iecelt kādu uzņēmējdarbību, taču katru reizi dažādu apstākļu dēļ tas bija neveiksmīgi. Tāpēc esam priecīgi, ka ir aktīvi cilvēki, kas tur mēģinās vidi sakārtot un kaut ko Latgalei neordināru ieviest,” sacīja pārvaldes Plānošanas nodaļas vadītāja Olga Lukaševiča.

Vienlaikus novada domei ir svarīgi saprast, kā darbosies plānotā ražotne un kādu ietekmei uz vidi tā radīs. “Protams, būs ļoti labi, ja tur parādīsies kāds inovatīvs uzņēmums un parādīsies arī darbavietas. Bet mēs savu pašvaldību iedomājamies arī kā dzīvesvietu, un mums ir svarīgi, lai tie, kas jau dzīvo un strādā, neciestu no šī jaunā uzņēmuma. Pavisam netālu atrodas mūsu pērle, UNESCO mantojums – parks ''Daugavas loki''. Svarīgi, lai arī tā teritorija saglabātu savu vērtību. Lai šis jauninājums mūsu pašvaldības kartē neiztraucētu un nesabojātu iesākumus, kādi jau ir mūsu pašvaldībā,” sacīja Lukaševiča.

Jauna ražotne, darbavietas un iespējamā ietekme jāizvērtē uzsāktajā ietekmes uz vidi novērtējuma procedūrā. Tās laikā notikusi arī pirmā publiskā apspriede, bet iedzīvotāju reakcijas nebija.

“Tur neviens cilvēks pat nav interesējies par šo ieceri.

Uzņēmums „Innoteh” ir atsūtījis mums apkopotos sabiedriskās apspriešanas materiālus, un birojs gatavos viņiem programmu ietekmes uz vidi novērtējumam. Kad būs šis ziņojums, tad var būt arī būs lielāka interese,” pastāstīja Vides pārraudzības valsts biroja vadītāja Vineta Maskava.

Uzrunātie iedzīvotāji Naujenē pagaidām īpaši neinteresējas par iecerēto ražotni, ir neziņā vai tikai nedaudz dzirdējuši par plānoto riepu pārstrādi.

“Es neko neesmu dzirdējusi par to.”

“Esam dzirdējušas, es negribētu, lai būtu kādas smakas. Es dzīvoju tikai kilometra attālumā no Pritikinas. Negribētu, lai tur būtu tāda ražotne.”

Pirmajā publiskajā apspriedē par riepu un plastmasas pārstrādi, kas notika virtuālajā vidē, iedzīvotāji nepiedalījās, taču viņu viedoklis būs jānoskaidro, uzņēmējam veicot aptauju. Turklāt pēc Vides pārraudzības valsts birojs novērtējuma ziņojuma sagatavošanas tiks organizēta vēl viena sabiedriskā apspriešana, kuras laikā sabiedrība tiks iepazīstināta ar ietekmes uz vidi novērtējuma rezultātiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti