Naudas viltojumu skaits Latvijā samazinās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Šajā nedēļas nogalē eirozonas valstis pārtrauks 500 eiro banknošu emitēšanu, jo pieprasījums pēc tām turpina sarukt. Populārākās eirozonā ir 50 eiro banknotes, un tās pērnajā gadā bijušas arī viltotākās, kopā ar 20 eiro banknotēm veidojot 80% no visiem naudas viltojumiem. Latvijas Banka gan uzsver, ka viltoto eiro banknošu skaits turpina samazināties.

Latvija jau tradicionāli ir starp tām eirozonas valstīm, kurās ir vismazākais viltojumu skaits, rēķinot uz vienu iedzīvotāju. Pērn viltotas atklātas 1103 banknotes un 234 monētas.

Latvijas Bankas naudas laboratorijas vadītājs Aleksandrs Antiņš
00:00 / 01:02
Lejuplādēt

Latvijas Bankas naudas laboratorijas vadītājs Aleksandrs Antiņš stāstīja, ka Latvija naudas viltošanā ir stabili zemā līmenī.

"Kopumā jāsaka, ka pagājušogad naudaszīmju viltojumu skaits, kas tika iesniegts Latvijas Bankai, ir samazinājies. Iemesli, kāpēc tas tā ir, var būt visdažādākie. Labā ziņa ir tā, ka uz doto brīdi naudaszīmju viltošana no statistikas viedokļa nav problēma. Tā varētu būt problēma katram cilvēkam individuāli, it īpaši tiem, kas ar to saskārušies," skaidroja Latvijas Bankas pārstāvis.

Viņš gan arī norādīja, ka viltojumu kvalitāte Latvijā nav pārāk augsta.

"Izvērtējot to viltojumu spektru kvalitāti, jāsaka godīgi, ka, ja cilvēki ir lasījuši, iepazinušies, kādā veidā atpazīt naudaszīmju viltojumus, tad bez speciāliem līdzekļiem, vienkārši izmantojot tā saucamo pantiņu "paskatīties, pagrozīt, pataustīt", var atpazīt," norādīja Antiņš.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti