Namu pārvaldītājiem nav skaidri ar PVN apliekamie pakalpojumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijas Namu pārvaldītāju un apsaimniekotāju asociācijai nav skaidrs, kādus tieši namu pārvaldīšanas pakalpojumus no nākamā gada plānots aplikt ar pievienotās vērtības nodokli (PVN), to Latvijas Radio raidījumā „Pēcpusdiena” atzina asociācijas vadītājs Ģirts Beikmanis.

"Mums ir jāskata normatīvie akti. Varbūt ļoti daudz kas nozarei ir jāpaveic par pusgadu, kas ir ļoti mazs laiks, lai saprastu, kas īstenībā ir namu pārvaldīšanas pakalpojums. Jo Latvijā uz doto brīdi namu pārvaldīšanas pakalpojumu saprot ļoti plaši, ka tas ietver pilnīgi visu - mājas uzkrājumus, gan veicamos remontdarbus, rēķinu piegādāšanu, iekasēšanu, tāpat arī visu uzkopšanu. Tas ir ļoti plašs spektrs, kur ir ļoti daudz dažādu darbu," klāstīja asociācijas vadītājs.

Pēc viņa sacītā, ja namu pārvaldīšanu apliks ar PVN, tad tas pusgada laikā rēķinos būs jāatspoguļo kā  atsevišķa pozīcija, kas tieši ir pārvaldīšanas pakalpojums un kas arī tiks aplikts ar PVN. Nodoklis pārvaldīšanas maksai varētu veidot ceturto daļu vai pat trešdaļu no kopējās pārvaldīšanas pakalpojuma maksas, sprieda Beikmanis.

Asociācijas vadītājs atzīmēja, ka PVN piemērošana namu pārvaldīšanas pakalpojumam "būs ļoti diezgan spēcīgs pārbaudes trieciens". Piemēram, uzņēmumi, kuru apgrozījums ir līdz 50 000 eiro, nemaz nav PVN maksātāji.

"Tas nozīmē, ka mazi namu pārvaldītāji, kas apsaimnieko, piemēram, 10 mājas, viņi var viegli kvalificēties šajā kategorijā un viņu pakalpojums būs krietni lētāks nekā citam, piemēram, tam pašam lielajam "Rīgas namu pārvaldniekam". Bet, vai šāda tendence būs labāka, vai tas šo pakalpojumu radīs drošāku? Man liekas, ka tas ir solis atpakaļ," teica Beikmanis, norādot, ka iepriekš daudz runāts par pakalpojuma uzlabošanas iespējām.

"Šeit ir tā, ka ne tik ļoti profesionālais mazais pārvaldnieks būs konkurētspējīgāks tieši izmaksu ziņā," piebilda Beikmanis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti