Nākamgad veikalos aizliegs bezmaksas plastmasas maisiņus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Veikalos no nākamā gada tiks aizliegti bezmaksas plastmasas maisiņi, kuri pārsniegs noteiktu materiāla biezumu, liecina Saeimā ceturtdien, 25. oktobrī, galīgajā lasījumā pieņemtie grozījumi Iepakojuma likumā.

Likumprojekts paredz, ka no 2019. gada 1. janvāra iepakotāji tirdzniecības vietās plastmasas iepirkumu maisiņus patērētājiem neizsniedz bez maksas, izņemot ļoti vieglās plastmasas iepirkumu maisiņus (materiāla biezums nesasniedz 15 mikronus). Šie maisiņi arī turpmāk veikalos būs pieejami bez maksas. Grozījumos arī noteikts, ka sākot no 2025. gada 1. janvāra tirdzniecības vietās vieglās plastmasas iepirkumu maisiņus būs jāaizstāj ar iepakojumu no papīra un kartona vai citu dabisko šķiedru un bioplastmasas izejmateriāliem. 

Biedrības "Homo Ecos" vadītājs Artūrs Jansons Latvijas Radio raidījumā "Pēcpusdiena" pieņemtos grozījumus kritizēja, norādot, ka patiesībā tie neko neatrisina.

Lielie plastmasas maisiņi arī tagad teju nevienā veikalā netiek dalīti bez maksas, taču plānie un vieglie maisiņi, kurus pircēji izmanto augļu vai birstošu produktu iepakošanai, tirdzniecības vietās joprojām paliks, uzsvēra Jansons.

"Lielākā problēma ir tieši mazie higēnas maisiņi, jo lielos var vismaz daļēji pārstrādāt. Esošajā likuma redakcijā nekas nemainās. Maisiņu patēriņš ir jāierobežo drastiski. Atstātā sprauga nozīmē, ka mazie maisiņi stāvēs visur, kā tas bijis līdz šim," sacīja biedrības pārstāvis. Viņš pieļāva, ka šāda likuma redakcija - kas rezultātā neko radikālu nemainīs - ir tapusi tirgotāju lobija dēļ, kuri "nevēloties pārmaiņas, vai zaudējumus, pateikuši priekšā, ka jādara šādi".

Savukārt no 2018. gada tiek plānots rīkot informatīvās kampaņas pircējiem, aicinot izvēlēties videi draudzīgu iepakojumu un domāt par to patēriņu ikdienā; augļu un dārzeņu nodaļā piedāvāt pircējiem iespēju izvēlēties videi draudzīgāku iepakojumu, pakāpeniski aizstājot plastmasas iepirkumu maisiņus; palielināt cenu plastmasas iepirkumu maisiņiem, paralēli palielinot papīra iepirkumu maisiņu piedāvājumu un nodrošinot zemāku cenu attiecībā pret plastmasas iepirkumu maisiņiem.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) ieskatā likumprojektā ietvertais normatīvais regulējums nodrošinās noturīgu plastmasas iepirkumu maisiņu, tai skaitā vieglās plastmasas iepirkumu maisiņu, patēriņa samazināšanu. Tā kā ierobežojumi tiks attiecināti ne tikai uz vieglās plastmasas iepirkumu maisiņiem, bet uz visu veidu plastmasas iepirkumu maisiņiem neatkarīgi no to materiāla biezuma, paredzēts, ka kopējais iepakojuma apjoms valstī nepalielināsies, pārliecināta VARAM.

Pēc VARAM pasūtījuma veiktā pētījumā tika konstatēts, ka kopējais svars un daudzums plastmasas iepirkumu maisiņiem, kuru viena maisiņa svars nepārsniedz 0,003 kilogramus, 2015. gadā, salīdzinot ar 2010. gadu, ir palielinājies par 57%, savukārt tiem maisiņiem, kuru viena maisiņa svars ir lielāks par 0,003 kilogramiem, kopējais svars un daudzums par šo periodu palielinājies par 35%.

Grozījumi paredz, ka par plastmasas maisiņiem uzskatāmi tādi maisiņi, kas ir rokturi vai bez tā, izgatavoti no plastmasas un patērētājiem ir pieejami preču vai ražojumu tirdzniecības vietās. Vieglās plastmasas maisiņi ir tādi maisiņi, kuru materiāla biezums nesasniedz 50 mikronus, bet ļoti vieglās plastmasas iepirkumu maisiņu materiāls nedrīkstēs pārsniegt 15 mikronus.

LSM.lv jau vēstīja, ka Eiropas Parlaments šonedēļ atbalstīja vienreizlietojamu trauku aizliegumu.

KONTEKSTS:

Eiropas Komisijas aplēses liecina, ka minētie vienreizlietojamie plastmasas izstrādājumi veido vairāk nekā 70% jūras piesārņojuma. Tāpēc tapusi iecere par vienreizlietojamo plastmasas trauku aizliegumu.

Paredzams, ka vienreizlietojamie galda piederumi, šķīvji, salmiņi, maisāmie kociņi un baloniem piestiprināmo kociņu tirdzniecība Eiropas Savienībā tiks aizliegta no 2021.gada. Aizliegto preču sarakstu Eiropas Parlamenta deputāti papildinājuši ar ļoti vieglas plastmasas maisiņiem, kā arī putu polistrola pārtikas iepakojumiem.

Savukārt attiecībā uz plastmasas izstrādājumiem, kam aizstājēji no alternatīviem materiāliem šobrīd nav pieejami, dalībvalstīm būs jādomā par to patēriņa samazināšanai par vismaz 25% līdz 2025. gadam.

Latvijas vides organizācijas paudušas, ka Iepakojumu likuma grozījumos paredzētie izņēmumi traucēs ierobežot maisiņu izplatību veikalos, jo tajos tiks iekļauts izņēmums par brīvu dot ļoti vieglās plastmasas maisiņus higiēnas nolūkos vai vaļējas pārtikas primārai iesaiņošanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti