Nākamgad varētu tikt atcelti visi 2009.gadā noteiktie pabalstu izmaksas ierobežojumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Sākot ar 2015.gadu varētu tikt atcelti visi 2009.gadā pieņemtie sociālās apdrošināšanas pabalstu un ģimenes valsts pabalsta izmaksas ierobežojumi, liecina Labklājības ministrijas (LM) sagatavotais ziņojums valdībai "Par turpmāku valsts pabalstu izmaksas ierobežojumu noteikšanas pamatotību".

Ņemot vērā, ka ar šo gadu ir atjaunota sociālās apdrošināšanas iemaksu objekta maksimālā apmēra noteikšana, sākot ar 2015.gadu, izmaksas ierobežojumi sociālās apdrošināšanas pabalstiem nav saglabājami, norāda LM.

Tas nozīmē, ka no 2015.gada plānots atcelt ierobežojums ģimenes valsts pabalsta izmaksai, proti, tas vairāk netiks izmaksāts 11,38 eiro apmērā par katru bērnu, bet tiks diferencēts atkarībā no bērnu skaita ģimenē.

Tāpat tiktu atcelti no 2010.gada 1.janvāra noteiktie ierobežojumi slimības un bezdarbnieku pabalstam, kā arī no 2013.gada 1.janvāra jau divreiz samazinātie ierobežojumi maternitātes, paternitātes un vecāku pabalstiem.

Par pabalstu ierobežojumu saglabāšanas pamatotību vēl jālemj valdībai, kā arī par nolemto jāziņo Saeimai. Plānots, ka valdība lēmumu pieņems otrdien, 10.decembrī.

Kā ziņots, Saeima 2009.gada jūnijā pieņēma likumu "Par valsts pensiju un valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009.gada līdz 2012.gadam", krīzes periodā paredzot maternitātes, paternitātes, vecāku, slimības un bezdarbnieka pabalstu izmaksu ierobežojumus. 2012.gada sākumā tika nolemts saglabāt šos ierobežojumus līdz 2014.gada beigām.

Maternitātes, paternitātes un vecāku pabalstiem, sākot ar 2013.gada 1.janvāri, ierobežojumi tika samazināti divas reizes.

Gadu pirms iepriekšminētā likuma pieņemšanas, proti, 2008.gada jūnijā Saeima pieņēma grozījumus likumā "Par valsts sociālo apdrošināšanu", atceļot iemaksu griestus no 2009.gada 1.janvāra līdz 2013.gada 31.decembrim, ar mērķi palielināt sociālās apdrošināšanas speciālā budžeta ieņēmumus ekonomiskās krīzes laikā.

Šā gada sākumā iemaksu griesti tika atjaunoti un noteikti 46 400 eiro apmērā gadā. Nākamgad tos plānots palielināt līdz 48 600 eiro gadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti