Dienas ziņas

Kādreizējā Kurmenes skolā ģimene veido sociālo uzņēmumu

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Nākamgad varētu sadārdzināties dzērienu iepakojumi

Nākamgad varētu sadārdzināties dzērienu iepakojumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

No nākamā gada aprīļa depozīta iepakojuma sistēmas pārvaldnieks – uzņēmums SIA "Depozīta iepakojuma operators" plāno celt depozīta sistēmas dalības maksu dzērienu ražotājiem un importētājiem. Tas nozīmē, ka pieaugušās izmaksas dzērienu ražotāji varētu pārcelt uz patērētāja pleciem, norādīja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK). Taču ietekme nebūšot liela.

Pērkot dzērienus, mēs maksājam depozīta maksu. Šo naudu var atgūt, nododot tukšās pudeles pārstrādei. Taču nebūt ne visi to dara. Līdz ar to depozīta sistēmā uzkrājas nauda. Sistēmas pirmajā gadā šis bija svarīgs ienākumu avots sistēmas uzturēšanai līdzās dzērienu ražotāju maksai par dalību sistēmā un ieņēmumiem no materiāla pārdošanas.

Taču nākamgad  nodotā iepakojuma apjoms varētu sasniegt pat 88%, un tas nozīmē mazāk naudas sistēmas uzturēšanai.

"Sistēmā tiks atgriezts vairāk iepakojumu. Attiecīgi samazināsies operatora ieņēmumi no tās depozīta maksas, ko veido maksa par sistēmā neatgrieztajiem iepakojumiem. Un attiecīgi šī izmaksu daļa ir jākompensē ar ražotāja, importētāja jeb iepakotāja dalības maksām," skaidroja SIA "Depozīta iepakojuma operators" valdes priekšsēdētājs Miks Stūrītis.

PET pudelēm maksas kāpums nesasniegs vienu centu. Nedaudz lielāks kāpums būs par katru krāsaino PET pudeli no mazāk kā viena centa līdz gandrīz 3 centiem par vienību.

Stikla pudelēm no 1 līdz 4 centiem par pudeli. Savukārt universāla dizaina stikla pudelēm no 2 līdz 8 centiem par vienību.

"Tirgotājiem te maz kas mainās. Dārgāk būs tikai tiem tirgotājiem, kas iepērk dzērienus pa taisno. Tas ir – importē. Un lielai daļai tirgotāju ir tādi dzērieni, ko viņi iepērk pa taisno no importētajiem. Savukārt izmaksās tas atsauksies uz pircējiem," atzina Latvijas Tirgotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Henriks Danusēvičs.

"Tā ka šeit katrā ziņā ir jāņem vērā konkrētā iepakojuma veids un konkrētās izmaksas. Bet mēs šobrīd sagaidām, ka tam nebūs ļoti liels iespaids uz gala lietotājiem," piebilda Stūrītis.

Uzņēmuma "Depozīta iepakojuma operators" norādīja, ka ražotāju un importētāju dalības maksas pieaugums ir saistīts arī ar inflāciju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti