Nākamgad pieaugs sociālais nodoklis, to 5% apmērā piemēros arī autoratlīdzībām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Saeima ceturtdien, 27.jūlijā, izsaktot nodokļu reformas likumu paketi, nolēma, ka nākamgad sociālais nodoklis pieaugs par vienu procentpunktu, pusi no tā maksās darba devējs un pusi darba ņēmējs.

Grozījumi  likumā "Par valsts sociālo apdrošināšanu"  paredz, ka obligāto sociālo iemaksu likme, ja darba ņēmējs tiek apdrošināts visiem sociālās apdrošināšanas veidiem, turpmāk būs 35,09%, no kuriem 24,09% maksā darba devējs un 11% - darba ņēmējs.

Nodokļa palielināšana ļaus iegūt 70 - 80 miljonus eiro, un šo naudu novirzīs veselības aprūpes finansēšanai. Līdz ar nodokļa likmes celšanu noteikts, ka  valsts apmaksātie veselības aprūpes pakalpojumi saistīti ar nodokļa nomaksu. Ģimenes ārstiem būs pieejama datu bāze, kurā viņi redzēs, vai cilvēks maksā nodokļus. Ja nodokļi maksāti, pacients varēs saņemt valsts apmaksātus izmeklējumus, analīzes un citus pakalpojumus, ko arī šobrīd nodrošina valsts. Ja nodokļi nav maksāti, valsts pacientam apmaksās tikai ģimenes ārsta vizīti, apkārtējiem bīstamo slimību ārstēšanu, neatliekamo palīdzību un grūtnieču aprūpi, par pārējiem pakalpojumiem cilvēkam būs jāmaksā pašam pēc noteiktā cenrāža.

Tāpat Saeima ceturtdien apstiprināja likuma grozījumus, kas paredz turpmāk pienākumu maksāt sociālo nodokli no autoratlīdzības. Plānots, ka autoratlīdzības izmaksātājs no saviem līdzekļiem maksās obligātās iemaksas 5% apmērā no šīs autoratlīdzības tās saņēmēja pensiju apdrošināšanai. Šie likuma grozījumi attieksies uz aptuveni 90 000 saimnieciskās darbības veicējiem, 11 450 pašnodarbinātajiem un 3651 autoralīdzību izmaksātājiem.

Kopumā ceturtdien no 11 ar reformu saistītajiem likumprojektiem Saeima apstiprināja izmaiņas sešos likumos. Kā jau bija gaidāms, opozīcijas priekšlikumi tika noraidīti. Tādēļ arī debatēs, kritizējot reformu gan par konkrētām izmaiņām gan kopumā uzstājās opozīcijas deputāti.

“Es saprotu, ka nevar likt klibam cilvēkam dejot. Bet aizrāpot līdz tai vietai, kur viņš citiem apsolījis, ka tur nokļūs, to nu gan vajadzētu darīt. Šajā gadījumā ir runa par valdības solījumiem. Ja šī valdība ir apsolījusi un tās principiālais pirmais pamatuzstādījums ir mazināt darbaspēka nodokļu slogu un pārnest to uz patēriņa nodokļiem, tad tā arī vajadzēja rīkoties!  Bet jūs to nespējāt izdarīt! Tā vietā jūs ceļat sociālās apdrošināšanas iemaksas!” debatēs sacīja Saeimas deputāts Ivars Zariņš (“Saskaņa”).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti