Nākamgad pašvaldību ēku energoefektivitātes uzlabošanai no «ES finanšu potes» būs pieejami 29 miljoni eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Nākamgad pašvaldību ēku energoefektivitātes paaugstināšanai no tā dēvētās "Eiropas Savienības finanšu potes" jeb Atveseļošanas un noturības mehānisma būs pieejams finansējums 29,304 miljonu eiro apmērā, kas tiks piešķirts granta veidā. To paredz otrdienas valdības lēmums. 

Noteikumi izstrādāti ar mērķi uzlabot pašvaldību ēku un infrastruktūras energoefektivitāti, tai skaitā atjaunojamo energoresursu tehnoloģiju ieviešanu, lai samazinātu ikgadējo primāro enerģijas patēriņu un sasniegtu enerģijas ietaupījumu, ieviešot efektīvākos siltumnīcefekta gāzu (CO2) emisiju samazinošos pasākumus pašvaldību ēku energoefektivitātes un siltumnoturības uzlabošanai. 

Eiropas Savienībā ēku patērētā enerģija veido aptuveni 40% no enerģijas patēriņa, bet energoefektīva ēku renovācija tiek veikta tikai 1% ēku gadā, tāpēc klimatneitralitātes mērķu sasniegšanai nākamajos gados ir nepieciešams palielināt ēku renovācijas apjomu, norādīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM). 

Vienlaikus būtiski ir palielināt arī atjaunojamo energoresursu tehnoloģiju izmantošanu, kas veicina enerģētisko neatkarību no importētiem energoresursiem, atzīmēja VARAM.

Latvijā pašvaldību ēku grupā joprojām ir daudz ēku ar zemu energoefektivitātes līmeni, tāpēc energoefektivitātes pasākumu veikšana šīm ēkām ir būtiska. Vienlaikus, samazinot šo ēku enerģijas patēriņu, jānodrošina tāda ēku iekštelpu gaisa apmaiņa un ventilācija, kas nerada kaitējumu veselībai. 

Kopējais pieejamais finansējums ir 29 304 000 eiro, kas tiks piešķirts, veicot atklātu projektu iesniegumu atlasi. Viena projekta ietvaros minimālā summa būs 30 000 eiro un maksimālā – 2 miljoni eiro. Finansējuma saņemšanai varēs pieteikties pašvaldības, tai skaitā pašvaldību izveidotas iestādes, pašvaldību kapitālsabiedrības vai publiski privātas kapitālsabiedrības, kas veic pašvaldības deleģēto pārvaldes uzdevumu izpildi vai ir noslēgušas pakalpojumu līgumu par sabiedrisko pakalpojumu sniegšanu, un projektu paredzēts īstenot ēkās, kur netiek veikta saimnieciskā darbība, izņemot gadījumus, kad  ēkās vai ēku daļās īsteno sabiedriskos pakalpojumus – ūdenssaimniecības vai siltumapgādes sabiedriskos pakalpojumus vai valsts vai pašvaldības apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus. 

Pašvaldībai projekta ietvaros jāsasniedz primārās enerģijas ietaupījums vismaz 30% apmērā, kā arī visām plānotajām būvniecības darbībām uz projekta iesnieguma iesniegšanas brīdi ir jābūt ar augstu gatavību.  

Projektu iesniegumu atlasi organizē Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) sadarbībā ar VARAM. Pēc konkursa nolikuma saskaņošanas CFLA izsludinās atklātu projektu iesniegumu atlasi, publicējot informāciju oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" un CFLA tīmekļvietnē. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti