Nākamgad par 17% samazināsies «Conexus» dabasgāzes sistēmas pakalpojumu tarifi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) apstiprinājusi dabasgāzes sistēmas pārvades operatora AS "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") dabasgāzes pārvades pakalpojumu tarifus, kas būs par 17% zemāki nekā tagad, ceturtdien žurnālistiem pastāstīja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) valdes priekšsēdētājs Rolands Irklis.   

"Pie šī projekta esam strādājuši vairākus gadus sadarbība ar Igaunijas, Lietuvas un Somijas regulatoru. Mūsu mērķis bija radīt vienotu tarifu zonu, nodrošinot, ka dabasgāze caur šīm valstīm var plūst bez papildu maksas," teica SPRK vadītājs, norādot, ka tarifs vienotajai tarifu zonai uz ārējās robežas būs 142,77 eiro par megavatstundu (MWh).

Irklis teica, ka šobrīd gan uz vienotu dabasgāzes tarifu zonu "iet kopā trīs valstis", bet Lietuva vēl domā, kad un kā pievienosies šai zonai.  

"Mēs esam pieņēmuši pēdējo lēmumu, lai vienotā tarifu zona sāktu strādāt no nākamā gada, un Latvijai, Igaunijai un Somijai būs viens ieejas tarifs, kas nozīmē, ka tarifs tiks piemērots tikai vienu reizi, kad dabasgāze tiks importēta vienotajā pārvades ieejas-izejas sistēmā, un visos ieejas-izejas sistēmas punktos tas būs vienāds," skaidroja Irklis.

Šis esot unikāls projekts, jo nekur citur pasaulē, šāds projekts starp valstīm nav īstenots.

"Ļoti būtisks pavērsiens un parāda, kā valstis spēj sadarboties, kopējam mērķim," atzina Irklis.

KONTEKSTS:

 "Conexus", gatavojoties vienotā dabasgāzes tirgus atvēršanai no 2020.gada 1.janvāra, šogad 29.augustā SPRK iesniedza jaunu dabasgāzes pārvades sistēmas pakalpojumu tarifu projektu.

Iesniegtais dabasgāzes pārvades sistēmas pakalpojumu tarifs izstrādāts atbilstoši SPRK šogad 3.jūlijā apstiprinātajai dabasgāzes pārvades pakalpojuma tarifu aprēķināšanas metodikai un Eiropas Komisijas (EK) noteiktajām prasībām. Tas paredz noteikt, ka reģionālais ieejas tarifs gadu katru dienu ir 142,77 eiro par MWh. Tāpat gada standarta jaudas produkta tarifs izejas punktiem uz citu, ārpus vienotās tarifu zonas esošu pārvades ieejas-izejas sistēmu ir 142,77 eiro par MWh dienā.

Tarifu projekta regulatīvais periods būs 33 mēneši, ņemot vērā reģionālo vienošanos par pāreju uz standarta gāzes gadu oktobris-septembris, un pārejas posmu laikā no 2020.gada 1.janvāra līdz 2020.gada 30.oktobrim.

"Conexus" ir dibināts 2016.gada 22.decembrī, reorganizācijas rezultātā no "Latvijas gāzes" nodalot pārvades un glabāšanas darbības virzienus. "Conexus" ir slēgta akciju sabiedrība. Kompānijas lielākais akcionārs ir "Augstsprieguma tīkls" (34,36%), kamēr "Gazprom" pieder 34,1%, bet "Marguerite Gas" - 29,06%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti